De fietser in het verkeer

Er zijn in Nederland meer fietsen dan inwoners. Nederland is met recht een fietsland dus. Het fietsverkeer is, met de komst van e-bikes, speedpedelecs en steeds meer snorfietsers, flink uitgebreid. En terecht, want fietsen is gezond, leuk en makkelijk.

Fietsers spoorwegovergang

Wat vindt Veilig Verkeer Nederland?

We fietsen veel in ons land. Bovag schat in dat er in Nederland 22,8 miljoen fietsen zijn. Ongeveer een kwart van alle verplaatsingen in heel Nederland gaat per fiets. Bij verplaatsingen tot vijf kilometer is dat zelfs meer dan een derde.  

Veilig Verkeer Nederland wil fietsgebruik bevorderen. Fietsen is natuurlijk gezond en houdt mensen mobiel. En we willen dat kinderen - veel meer nog dan nu - fietsend aan het verkeer deelnemen. Eerst onder begeleiding van een ouder, en later zelfstandig. Hoe meer je oefent in het echte verkeer, hoe meer verkeerservaring je opdoet.  

Veilig Verkeer Nederland is voorstander van het vrijwillige gebruik van fietshelmen. Het dragen van een helm voorkomt geen ongevallen maar kan ernstig hoofd- en hersenletsel beperken. Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid van alle fietsers toeneemt naarmate er meer mensen fietsen. In vergelijking met andere landen is het letselrisico voor fietsers in Nederland zeer klein, ondanks het feit dat weinig Nederlanders een fietshelm dragen. Ervaringen in het buitenland tonen aan dat een helmdraagplicht tot gevolg heeft dat veel minder mensen gaan fietsen. Veilig Verkeer Nederland wil de veiligheid van fietsers vergroten, onder andere door het fietsgebruik te bevorderen.  

Een ervaren rijder kan risico's mijden

Bij het ouder worden zijn er dingen om rekening mee te houden. Misschien merk je het zelf. Dat het lastig wordt om op te stappen, het omkijken wat stroef gaat of dat je moeite krijgt met het evenwicht. Geen reden om de fiets aan de wilgen te hangen, met een kleine aanpassing of een andere fiets kun je weer veilig op pad.

Veilig Verkeer Nederland senior fietser met fietshelm

Doe meer met MONO

Fietsen zonder afleiding van je smartphone is niet alleen veiliger, het is ook nog eens relaxed! Met de special Doe meer met MONO leren kinderen uit groep 7 en 8 alles over de voordelen van MONO fietsen.

Jongen op de fiets.jpg

VVN praktisch Verkeersexamen

Wie is er niet opgegroeid met het VVN Verkeersexamen? Vind jij het leuk om te helpen bij het VVN Verkeersexamen op de school van jouw kind? Zet je je organisatietalent graag in voor het het organiseren van het praktisch verkeersexamen in jouw woonplaats? Of lijkt het je leuk om een ochtend of middag een controlepost langs de examenroute te bemannen? Meld je dan aan. Hulp is altijd welkom. Wij brengen je graag in contact met de mensen in jouw buurt. 

Praktisch verkeersexamen met controlepost