De fietser in het verkeer

Er zijn in Nederland meer fietsen dan inwoners. Nederland is met recht een fietsland dus. Het fietsverkeer is, met de komst van e-bikes, speedpedelecs en steeds meer snorfietsers, flink uitgebreid. En terecht, want fietsen is gezond, leuk en makkelijk.

Fietsers spoorwegovergang

Wat vindt Veilig Verkeer Nederland?

We fietsen veel in ons land. Bovag schat in dat er in Nederland 22,8 miljoen fietsen zijn. Ongeveer een kwart van alle verplaatsingen in heel Nederland gaat per fiets. Bij verplaatsingen tot vijf kilometer is dat zelfs meer dan een derde.  

Veilig Verkeer Nederland wil fietsgebruik bevorderen. Fietsen is natuurlijk gezond en houdt mensen mobiel. En we willen dat kinderen - veel meer nog dan nu - fietsend aan het verkeer deelnemen. Eerst onder begeleiding van een ouder, en later zelfstandig. Hoe meer je oefent in het echte verkeer, hoe meer verkeerservaring je opdoet.  

Veilig Verkeer Nederland is voorstander van het vrijwillige gebruik van fietshelmen. Het dragen van een helm voorkomt geen ongevallen maar kan ernstig hoofd- en hersenletsel beperken. Wij zijn tegen een wettelijke fietshelmplicht, omdat het positieve effect daarvan, op de langere termijn, niet is aangetoond. Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid van alle fietsers toeneemt naarmate er meer mensen fietsen. In vergelijking met andere landen is het letselrisico voor fietsers in Nederland zeer klein, ondanks het feit dat weinig Nederlanders een fietshelm dragen. Ervaringen in het buitenland tonen aan dat een helmdraagplicht tot gevolg heeft dat veel minder mensen gaan fietsen. Veilig Verkeer Nederland wil de veiligheid van fietsers vergroten, onder andere door het fietsgebruik te bevorderen.  

Blijven fietsen... Ook als je ouder wordt

We willen allemaal zo lang mogelijk blijven fietsen. Maar wanneer je wat ouder wordt, kun je ervaren dat het verkeer drukker en ingewikkelder wordt. Ook fysiek gaan de jaren tellen. Veilig Verkeer Nederland helpt met adviezen over veilig blijven fietsen als je ouder wordt. We nodigen je graag uit voor Het nieuwe fietsen. In deze positieve, gezellige workshop gaan we in gesprek over fietsen. Het is geen verkeersles of fietscursus. Wel delen we elkaars ervaringen en krijgt u tips over uw eigen veiligheid en hoe u daar zelf iets aan kunt doen.  

Veilig Verkeer Nederland het nieuwe fietsen workshop senior.jpg

Doe meer met MONO

Fietsen zonder afleiding van je smartphone is niet alleen veiliger, het is ook nog eens relaxed! Met de special Doe meer met MONO leren kinderen uit groep 7 en 8 alles over de voordelen van MONO fietsen.

Jongen op de fiets.jpg

VVN praktisch Verkeersexamen

Wie is er niet opgegroeid met het VVN Verkeersexamen? Sinds jaar en dag stappen kinderen op de fiets in de bekende genummerde hesjes om te laten zien dat ze de verkeersregels echt kunnen toepassen. Van oudsher een écht Veilig Verkeer Nederland-project! Vind jij het leuk om te helpen bij het VVN Verkeersexamen op de school van jouw kind? Zet je je organisatietalent graag in voor het het organiseren van het praktisch verkeersexamen in jouw woonplaats? Of lijkt het je leuk om een ochtend of middag een controlepost langs de examenroute te bemannen? Meld je dan aan. Hulp is altijd welkom. Wij brengen je graag in contact met de mensen in jouw buurt. 

Praktisch verkeersexamen met controlepost

Schoolpleinpakket

Verkeer leer je niet alleen uit een boekje. Oefenen dus! Met het VVN Schoolpleinpakket bieden we een compleet en compact pakket praktijkopdrachten. U hebt gedurende het hele schooljaar volop praktische verkeerslessen voor alle groepen van de basisschool. Leuk om te doen op het schoolplein, in de gymzaal of aula! Met het Schoolpleinpakket oefenen en ontwikkelen kinderen de vaardigheden van het lopen en fietsen in een veilige omgeving, zodat ze zich veilig kunnen gedragen als fietser en als voetganger. 

Veilig Verkeer Nederland schoolpleinpakket