We geven hieronder algemene adviezen. Als begeleider of organisator is het goed om na te denken over wat belangrijk is voor jouw groep en jullie situatie.
Voorbereiding
- Kies een zo veilig mogelijke route door bijvoorbeeld drukke wegen en gevaarlijke kruisingen te vermijden.
- Probeer routes te kiezen met een vrijliggend fietspad.
- Zorg dat de fietsen voldoen aan de VVN Fietscheck.
- Het dragen van een fietshelm is niet verplicht, maar wel slim. Wist je dat je door het dragen van een fietshelm het risico op ernstige blessures aan je hoofd en hersenen veel kleiner is? En dat als iedereen een fietshelm draagt er per jaar ongeveer 2.500 minder ernstige gewonden in het verkeer zullen zijn? De moeite waard dus. Zorg voor fietshelmen of vraag de fietsers zelf een helm mee te nemen. Lees meer over de fietshelm.
- Bekijk de weersvoorspelling en pas daar de fietstocht op aan.
Tijdens het fietsen
- Fiets MONO: zorg dat iedereen de telefoon op stil of ‘niet storen’ zet en de telefoon opbergt.
- Zorg dat per groep in ieder geval de voorste, middelste en achterste fietser een fluorescerend hesje draagt. Bij voorkeur draagt iedereen een fluorescerend hesje.
- Splits groepen groter dan 20 deelnemers op in twee of meer kleinere groepen.
- Stop voor rood licht, ook als een deel van de groep al is overgestoken.
- Als een deel van de groep elektrisch fietst en een deel niet, splits dan de groep in tweeën, zodat iedereen hetzelfde tempo fietst. Als dat niet mogelijk is, laat dan de elektrische fietsers voorop en in de laagste trapondersteuning fietsen.
- Houd genoeg afstand tussen de fietsers, zeker wanneer elektrische fietsers en niet-elektrische fietsers door elkaar fietsen.