Voordelen van de fietshelm

Een fietshelm dragen is in Nederland niet verplicht, maar wel raadzaam. Door een helm te dragen bescherm je jezelf én maak je het voor anderen ook normaler een helm op te zetten. Meedoen is makkelijk! 

Veilig Verkeer Nederland fietshelm e-bike helm fiets VVN

Waarom een fietshelm?

Je hersenen vormen een bijzonder orgaan. Ze zorgen ervoor dat je kunt bewegen, onthouden, denken en voelen. Je hoofd beschermen is dus van groot belang. Als fietser in het verkeer ben je kwetsbaar bij een botsing of val, of dat ongeluk nou ontstaat door jezelf of een andere weggebruiker. De fietshelm is een makkelijke manier om ernstig letsel te voorkomen. Wist je dat het dragen van een fietshelm de kans op ernstig letsel bij een botsing of val met 60% vermindert? Ook hebben fietsers met helm maar liefst 70% minder kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel dan fietsers die geen helm dragen. De moeite waard dus!

Test je kennis

Het dragen van een fietshelm is nuttig voor je eigen veiligheid onderweg. Weet jij alles over de fietshelm? Check het hier!

Veilig Verkeer Nederland helmgebruik e-bike fiets fietser helm fietshelm.jpg

"Laten we het taboe doorbreken."

Neuroloog Myrthe Boss verloor haar moeder door een fietsongeval. Nu organiseert ze - samen met andere artsen - de jaarlijkse Dag van de Fietshelm op 20 april. 

Myrthe Boss Dag van de fietshelm veilig fietsen VVN Veilig verkeer Nederland.jpg

Wat doet Veilig Verkeer Nederland?

Veilig Verkeer Nederland moedigt vrijwillig helmgebruik aan. Als iedereen een fietshelm zou dragen zijn er naar schatting 85 verkeersdoden en 2500-2600 ernstige verkeersgewonden minder per jaar. Daarom informeren wij fietsers van alle leeftijden via o.a. onze website en sociale media. Kinderen (en hun ouders) laten wij zoveel mogelijk het goede voorbeeld zien in educatiematerialen. 50-plussers bereiken wij met de campagne ‘Een ervaren rijder kan risico's mijden’ over handige fietshulpmiddelen, zoals de fietshelm.

Tips voor de aanschaf

Een fietshelm voor je kind? Goed idee!

Steeds meer ouders overwegen om voor hun kind een fietshelm aan te schaffen. Soms loop je daarbij wel tegen wat vragen aan. Wij geven je graag een aantal tips.

Jongen en vader op de fiets

Tips voor de aanschaf van een fietshelm

Heb je nog geen helm en ga je binnenkort over tot aanschaf? Deze tips helpen je bij het vinden van het juiste exemplaar!

Tips fietshelm kopen