Tips voor de aanschaf van een fietshelm

Tips fietshelm

Wat een geweldige uitvinding, die e-bike. Door de ondersteuning kan iedereen, ongeacht leeftijd, urenlang fietsplezier beleven. Met fietshelm op, de normaalste (hoofd)zaak, maar waar moet je op letten bij zo’n aankoop?   

Tips fietshelm kopen

Met de e-bike ligt de gemiddelde snelheid net iets hoger dan met een fiets zonder ondersteuning. Superfijn natuurlijk, zo kunnen langere afstanden ook probleemloos worden afgelegd en zoef je met een fijn tempo door ons prachtige land. Maar doordat je snelheid net iets hoger ligt dan tijdens een tocht zonder motor, is het wel sterk aan te raden een helm te dragen. Gelukkig zien we steeds meer mensen met een fietshelm op en wordt het dragen van bescherming tijdens het fietsen op een e-bike, net als de skihelm tijdens het skiën, de normaalste zaak van de wereld. Heb je nog geen helm en ga je binnenkort over tot aanschaf? Onderstaande tips kunnen je helpen bij het vinden van het juiste exemplaar.  

7 tips voor de aanschaf van je fietshelm

1. Kies voor nieuw

Tweedehands artikelen zijn vaak slim en duurzaam, maar dit geldt niet voor de helm. Dat zit namelijk zo; wanneer een helm een harde klap heeft moeten incasseren, deukt het binnenwerk in. Na zo’n val is het EPS-schuim niet meer in staat om een eventuele tweede klap te incasseren. Gelukkig droeg de vorige eigenaar een helm, maar helaas kan hij die dus niet meer te koop aanbieden. Ga dus altijd voor nieuw.   

2. Check het keurmerk 

Net als alle helmen behoort ook de fietshelm van een Europees keurmerk te zijn voorzien. Het keurmerk - EN 1078 voor volwassen en EN-1080 voor kinderen - laat zien dat de helm aan de Europese richtlijnen voldoet. De helmen met een keurmerk zijn getest waarbij een klap met het hoofd tegen de grond wordt nagebootst. Je vindt het keurmerk aan de binnenzijde van de helm.  

3. Meten is weten 

Groot of klein, op elk kopje past een (hoofd)dekseltje, maar dat ‘passen’ komt wel erg nauw. Een te grote helm kan namelijk tijdens een ongeluk van het hoofd vallen, een te kleine bezorgt je kopzorgen in de vorm van hoofdpijn. Meten is dus weten. Een fietsspeciaalzaak kan je uiteraard adviseren bij de aankoop en de kenner zal altijd de omvang van je hoofd meten. Wie online tot aankoop over wil gaan, zal zelf het meetlint moeten hanteren. En dat doe je zo: leg het lint op het voorhoofd, ongeveer 2,5 centimeter boven de wenkbrauw. Trek het lint vervolgens, net boven je oren, naar het achterhoofd. Dit is namelijk de breedste plek van het hoofd. Controleer welk hoofdomtrek het meetlint aangeeft en kijk wat bij je past: ben je type S, M, L of XL?  

4. Jeuk? Geen pretje 

Jeuk en irritatie is niet fijn. Neem daarom de tijd bij de aanschaf van een fietshelm. Begint je hoofdhuid na een tijdje te jeuken of voel je ergens een drukpunt, dan is dit niet de geschikte helm voor jou. Past hij goed, dan zal je amper merken dat je hem draagt. 

5. Riempje: niet te strak, niet te los 

Een helm mag absoluut niet naar voren of naar achteren schuiven, de schedel moet beschermd zijn en het voorhoofd en de slapen bedekt. De riempjes van de helm zijn verstelbaar en zorgen ervoor dat de helm perfect op zijn plek blijft zitten. De sluiting moet onder de kaken zitten en er mag ongeveer een vingerdikte aan ruimte vrij zijn. Check altijd even de sluiting van het riempje, die mag natuurlijk nooit zomaar losschieten. Tip: neem tijdens het passen van de helm de fietshouding aan. 

6. Heethoofd? Dit helpt 

Snel warm? Dan is een exemplaar met ventilatiegaten voor jou een uitkomst. De luchtopeningen zorgen ervoor dat je toch een lekker briesje tijdens het trappen voelt. Bang dat insecten meeliften? Draag dan een insectennetje onder de helm.   

7. Bril, paardenstaart of gehoorapparaat? Zet ‘m op, doe ‘m in 

Draag je in het dagelijks leven een bril, staartje en/of gehoorapparaat? Pas de helm dan ook met deze attributen en vergeet de zonnebril niet. Let er daarbij op dat de pootjes van de bril niet tegen de zijkant van je hoofd drukken. Bij een goed passende helm ondervind je geen last van je gehoorapparaat of AirPods; de oren blijven namelijk vrij. Tip: de pootjes van de bril kunnen het beste over de riempjes van de helm worden gedragen. 

Tips voor het behoud van je helm  

Een fietshelm gaat ongeveer 3 tot 5 jaar mee, maar dan moet je hem wel goed verzorgen. Berg hem bijvoorbeeld niet gelijk op na een tochtje door de regen, maar droog hem af. Bewaar hem ook niet in de volle zon, zonlicht tast namelijk het materiaal aan. En laat hem niet vallen en zorg dat hij niet ergens hard tegenaanstoot. En ten slotte; we hopen natuurlijk dat het je niet overkomt, maar ben je gevallen en heb jij (en je helm) een stevige klap gemaakt, schaf dan een nieuwe aan. 

Meer weten over prettig en veilig blijven fietsen?

Bekijk Kennis opfrissen of Verkeersregels voor fietsers!