Tips en oefenmateriaal

Kinderen zijn kwetsbaar en moeten nog veel leren over het verkeer. Als ouder kun je thuis ook actief meehelpen je kind verkeerswijs te maken. Wij hebben mooie materialen om je te helpen!

Samen kilometers maken

De verkeerslessen op school beginnen in groep 1 en eindigen in groep 8. Maar je rol als ouder in de verkeersopvoeding is nog belangrijker. Thuis kun je het nodige doen om je kind te helpen zich veilig door het verkeer te bewegen. Lees hier hoe andere ouders dat doen onder het motto 'Jong geleerd...'. Wij maakten een serie video's over de ontwikkelingsfasen van kinderen in het verkeer en hoe je samen kunt leren en oefenen. Niet alleen in huis, maar ook onderweg in het verkeer. Maak samen kilometers. Lopend of op de fiets. Zo leert je kind omgaan met het verkeer en ontwikkelt hij of zij een goed verkeersgevoel.

Jouw verkeersgedrag is superbelangrijk

Wist je trouwens dat jouw voorbeeld superbelangrijk is? Jonge kinderen kijken goed naar hun ouders en nemen gedrag over. Ook als het om verkeer gaat. Hou je daarom altijd aan de regels en leg uit wat je doet. Wil je meer tips om je kind te helpen in het verkeer? Meld je aan voor Verkeerstips voor ouders en ontvang twee á drie keer per jaar onze tips in je mailbox.

Verkeersmaterialen voor thuis

Deze materialen - voor peuters tot tieners - helpen je om kinderen op een leuke manier wegwijs te maken in het verkeer!

Van 2 tot 6 jaar

Fiep in het verkeer verkeerslessen

Fiep in het verkeer bestaat uit 5 verkeerslessen die de Fiep Westendorp Foundation samen met ons verzorgde. Verkeerslessen die op school, maar ook thuis gebruikt kunnen worden. Het zijn vijf vrolijke kleurplaten over Fiep in het verkeer, onder andere om te praten over verkeersveilig gedrag. En natuurlijk kunnen ze worden ingekleurd! Speciaal voor peuters en kleuters.

Veilig Verkeer Nederland Fiep Westendorp verkeerslessen

Sproet kleurplaten

Sproet en de Straathaaien is een vrolijk (voor)lees- en doeboek over verkeer. Met deze leuke platen kunnen kinderen de vrolijke figuren zelf kleur geven! Geschikt voor peuters en kleuters.

Veilig verkeer sproet boek kleurplaat

Boek: Fiep in het verkeer

Het boek ‘Fiep in het verkeer’ is met de vrolijke illustraties van Fiep Westendorp een goed begin om kinderen vanaf een jaar of vier wegwijs te maken in het verkeer!

Veilig Verkeer Nederland Fiep in het verkeer boek

PAW Patrol

Kinderen in de leeftijd 3 tot 6 jaar zijn er dol op: de pups uit de leuke en razend populaire serie PAW Patrol die dagelijks wordt uitgezonden op Nick Jr. en Nickelodeon. De pups wagen zich nu ook aan veiligheid in het verkeer. De folders staan vol met tips voor ouders.

Veilig Verkeer Nederland PAW Patrol folders Chase kleurplaat

Sproet en de straathaaien

Sproet en de straathaaien is een superleuk lees- en doeboek over verkeer voor ouders en kinderen. Via 8 verhalen en activiteiten over Sproet en haar vriendjes ontdekt je kind spelenderwijs allerlei dingen over het verkeer. De verhalen, vragen, kijkplaten en opdrachten sluiten aan bij de verkeerslessen op school voor kinderen van ongeveer vier tot zes jaar. Je bestelt het boek voor €12,50

Veilig Verkeer Nederland Sproet en de straathaaien boek
Nicolette Kluijver, presentatrice en moeder van 3 kleine kinderen, leest voor uit Sproet en de straathaaien!

Van 6 tot 12 jaar

Ouder-kind Quiz

Wie weet er meer over het verkeer: jij of je kind? Daag elkaar uit in deze leuke ouder-kind quiz. En wie weet leer je nog wat bij. Je beantwoordt om de beurt een verkeersvraag. Aan het eind van de quiz krijg je de uitslag. Wie de meeste vragen goed heeft, heeft gewonnen. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Veilig Verkeer Nederland Ouder kind quiz kennistest

Een leuke speurtocht!

Ben je op zoek naar een leuke en leerzame activiteit met je kinderen en vrienden, eventueel zelfs voor een kinderfeestje? Wij hebben maar liefst drie superleuke speurtochten waaruit je kan kiezen! Geschikt voor leeftijden 4/6, 6/9 en 9/12 jaar. Veel speurplezier!

speurtocht

Het Oversteekspel

Samen oefenen met oversteken. Dat doe je met deze superleuke app voor kinderen van 6 tot 8 jaar! In het spel is je kind de hoofdrolspeler in vijf levels. Onderweg zijn er allerlei verkeerssituaties waar je kind moet oversteken. Doet je kind dat op een veilige manier, dan verdient hij of zij punten. Aan het einde van het level worden de punten ingeruild voor een beloning. En hoe meer punten, hoe groter de beloning! Na het spelen van dit spel zijn jullie klaar om ook in de praktijk het oversteken samen te gaan oefenen!

Oversteekspel

Zo zit dat... in het verkeer

Het boekje Zo zit dat... in het verkeer is een handig naslagwerk voor thuis of in de klas. Wat zijn de belangrijkste verkeersregels die kinderen onder de knie moeten krijgen? En hoe leg je dat uit op een manier die ze ook goed begrijpen? In dit handige boekje staat het allemaal, en supersimpel uitgelegd. Voor kinderen tussen de 6 en 10 jaar.

Zo zit dat in het verkeer

Van 11 tot en met 13 jaar

Wheelie Pop game

Met de Wheelie Pop game ontdekken kinderen van groep 7 tot en met de brugklas spelenderwijs de risico’s van smartphonegebruik en afleiding op de fiets. De app is gratis te downloaden en hoe vaker het spel wordt gespeeld, des te meer effect het heeft. Moedig daarom het gebruik aan. 

Veilig Verkeer Nederland VVN wheeliepop game app fiets

Escape-game Virtual Car

Kun jij de op hol geslagen 'slimme' auto vinden en stoppen? Met deze gratis escape-game voor thuis leren jij en je teamgenoten al puzzelend en speurend over verkeersveiligheid in jouw straat. Vanaf 11 jaar.

Veilig Verkeer Nederland VirtualCar Escape game thuis

Veilig naar de brugklas

Je kind zit in groep 8 en gaat volgend schooljaar naar de brugklas. Een spannende tijd voor jullie allebei! Bestel onze gratis folder, met handige tips voor jou en voor je kind.

goed voorbereid naar de brugklas

Dodehoekgame 'Uit de hoek'

Met deze gratis augmented reality app kun je oefenen met de dode hoek, op school of thuis. Met een vrachtwagen op de les- of keukentafel. In dit spel is een auto een pakketje verloren. Jij gaat helpen om het pakketje terug te brengen. Het is een flinke uitdaging om de eigenaar van het pakketje te vinden. Je komt hierbij ook allerlei situaties tegen waar je in de dode hoek kan komen. Hoe zorg jij dat je uit de dode hoek blijft? Voor kinderen van 11 en 12 jaar en hun ouders.

Meisje en vader spelen Uit de hoek
Veilige Feitjes over de dode hoek