Speel het Oversteekspel

Kinderen vanaf de bank laten oefenen met oversteken. Raar? Nee hoor, dat doe je met het Oversteekspel! Een superleuke app voor kinderen van 6 tot 8 jaar. Uitdagend en tegelijkertijd ook nog eens leerzaam.

Veilig Verkeer Nederland oversteekspel

Punten verdienen met veilig oversteken

In het spel is je kind de hoofdrolspeler in vijf levels. In elk level is de opdracht om ergens naartoe te lopen: haal een lekker ijsje, ga op bezoek bij oma, adopteer een huisdier... Onderweg zijn er allerlei verkeerssituaties waar je kind moet oversteken. Doet je kind dat op een veilige manier, dan verdient hij of zij punten. Aan het einde van het level worden de punten ingeruild voor een beloning. En hoe meer punten, hoe groter de beloning!

Video: zo ziet het VVN Oversteekspel er uit!

Leren oversteken

Leren oversteken maakt kinderen eerder zelfstandig en geeft je als ouder vertrouwen in hun verkeersvaardigheden. Met het Oversteekspel leren kinderen hoe ze veilig oversteken, bijvoorbeeld bij een zebrapad, verkeerslicht of als er een vluchtheuvel is. En wat doe je eigenlijk als je wilt oversteken terwijl er auto's geparkeerd staan? In het spel leren de kinderen ook hun omgeving scannen: kijk om je heen en beoordeel of het veilig is om naar de overkant te gaan. 

Tips om veilig over te steken

Bij het oversteken

  • Je kind kijkt eerst of er verkeer aan komt. Door naar links, dan naar rechts en nog een keer naar links te kijken. Je kunt ook de termen 'ene kant' en 'andere kant' gebruiken. 
  • Laat je kind aangeven of je veilig kunt oversteken. Is het veilig? Steek dan over. 
  • Is het niet veilig? Vraag of je kind het verkeer wel had gezien (kinderen hebben een smaller blikveld). 
  • Twijfelen jullie of het kan, dan kun je beter wachten tot de auto voorbij is. Daarna kijk je weer opnieuw. 

In het algemeen

  • Je kind kopieert jouw gedrag. Geef het goede voorbeeld in het dagelijkse verkeer. 
  • Oefenen is de beste verkeerservaring! Ga daarom zo vaak mogelijk lopend of fietsend naar school. 

Zo zit dat... in het verkeer

Het boekje Zo zit dat... in het verkeer is een handig naslagwerk voor thuis of in de klas. Wat zijn de belangrijkste verkeersregels die kinderen onder de knie moeten krijgen? En hoe leg je dat uit op een manier die ze ook goed begrijpen? In dit handige boekje staat het allemaal, en supersimpel uitgelegd.

Zo zit dat in het verkeer

Ontwikkeling van kinderen in het verkeer

Om je kind te helpen veilig aan het verkeer deel te nemen, is het goed om te weten hoe het zit met de ontwikkelingsfasen van kinderen. Hoe zit het bijvoorbeeld met besef van gevaar? Of op welke leeftijd onderschatten kinderen de snelheid van verkeer? Waar moet je extra op letten? Waar kunnen jullie samen extra mee oefenen? Bekijk onze serie over de ontwikkelingsfasen van kinderen in het verkeer

Leer je kind over verkeer

Kinderen zijn kwetsbaar en moeten nog veel leren over het verkeer. Als ouder kun je thuis ook actief meehelpen je kind verkeerswijs te maken. Wij hebben mooie materialen, voor alle leeftijden, om je te helpen! Bekijk de materialen.

Ouder-kind Quiz

Wie weet er meer over verkeer: jij of je kind? Daag elkaar uit in deze leuke ouder-kind quiz. En wie weet leer je nog wat bij. Je beantwoordt om de beurt een verkeersvraag. Aan het eind van de quiz krijg je de uitslag. Wie de meeste vragen goed heeft, heeft gewonnen. 

Veilig Verkeer Nederland Ouder kind quiz kennistest

Samenwerking

Veilig Verkeer Nederland en Green Dino werken samen om de verkeersveiligheid van kinderen te vergroten, hiervoor hebben zij dit oversteekspel ontwikkeld.  Het gezamenlijke doel van VVN en Green Dino hierin is om zoveel mogelijk kinderen op een leuke(!) manier veilig te leren oversteken