Goed voorbereid naar de brugklas

Tips

Gaat je kind na de zomervakantie naar de brugklas? Spannend! Vaak betekent dit ook een nieuwe route naar school. Meestal op de fiets. Bereid je kind daar in de vakantie al goed op voor, door de route samen af te leggen. Dan is dat tenminste bekend terrein.

Veilig verkeer Nederland brugklas verkeersopvoeding school fiets.jpg

7 tips als je kind naar de brugklas gaat

  1. Oefen samen de nieuwe route.
  2. Dode hoek vuistregel 1: blijf rechts en ruim achter een groot voertuig.
  3. Dode hoek vuistregel 2: houd tenminste 3 meter afstand rondom grote voertuigen.
  4. Met de schooltas achterop de fiets of op de rug heeft je kind meer balans.
  5. Zorg voor een veilige fiets. Je kunt 'm gemakkelijk controleren met de VVN Fietscheck.
  6. Zorg dat je kind zichtbaar is in het donker en bij slecht weer.
  7. Spreek af dat je kind MONO fietst, dus zonder afleiding van de telefoon.

Oefenen met de dode hoek 

Met onze augmented reality app ‘Uit de hoek’ kunnen jullie oefenen met de dode hoek. Met een vrachtwagen op de keukentafel. In dit spel zoek je naar schoolspullen die al fietsend uit de schooltas zijn gevallen, waarbij je in dodehoeksituaties terechtkomt. Kijk samen waar je als fietser het beste staat. 

De risico’s van smartphonegebruik op de fiets

Een smartphone op de fiets gebruiken is geen goed idee. Toch lijkt het steeds normaler te worden. Met de gratis app Wheelie Pop leert je kind spelenderwijs de risico’s van smartphonegebruik en afleiding op de fiets. En hoe vaker het spel gespeeld wordt, hoe meer effect het heeft. 

Verkeersles voor groep 8

We hebben een leuke extra verkeersles voor groep 8: Van 8 naar 1. Deze les gaat over de nieuwe schoolroute die de kinderen moeten afleggen als ze na de zomervakantie naar de middelbare school gaan. Met het openbaar vervoer. Of een fietsroute die vaak langer en drukker is, met andere verkeerssituaties die soms best ingewikkeld zijn. Elke basisschool kan deze les bestellen. Ook als er niet met onze Verkeersmethode wordt gewerkt. Vertel de leerkracht erover.