Een fietshelm voor je kind? Goed idee!

In het verkeer zijn kinderen behoorlijk kwetsbaar. Ze moeten het verkeer nog leren, zijn nog onervaren fietsers en kunnen soms onverwacht uit de hoek komen. Belangrijk dus dat we hen een beetje helpen. De keuze om voor je kind een fietshelm aan te schaffen, is steeds vaker onderwerp van gesprek. Helmgebruik is bij veel sporten al vanzelfsprekend zoals skiën of wielersport. 

Kinderfietshelm
Vader maakt fietshelm vast bij dochter achterop de fiets

Veilig Verkeer Nederland moedigt het gebruik van een fietshelm aan. Áls je valt met de fiets of er gebeurt een ongeluk, dan kan een fietshelm in veel gevallen letsel voorkomen. Veel ouders overwegen daarom om voor hun kind een fietshelm aan te schaffen. Soms loop je daarbij wel tegen wat vragen aan. Wij geven je graag een aantal tips.

Op welke leeftijd kan mijn kind een fietshelm?

Al in een fietsstoeltje of in de bakfiets is een helm nuttig. De kleinste fietshelmen zijn geschikt voor een hoofdomtrek van 44-48 cm. Kinderen tot 9 jaar gaan nog makkelijk mee met het dragen van een helm. En jong geleerd is oud gedaan! 

Hoe introduceer ik de fietshelm bij mijn kind?

Koop de helm samen en maak er wat leuks van! Groen, blauw, roze? Laat je kind zelf de helm uitkiezen en eventueel versieren. Tip: koppel de aanschaf aan een mooi introductiemoment. Koop 'm bijvoorbeeld als je kind binnenkort voor het eerst leert fietsen of straks zelfstandig naar school fietst. Of bij de aanschaf van een elektrische fiets als je deze besluit te kopen voor je kind. Momenteel hebben we ook een win-actie. Zo kun je een fietshelm voor je kind winnen.

Hoe stimuleer ik dat mijn kind de fietshelm gebruikt?

Maak het dragen van de fietshelm zo makkelijk mogelijk, zodat het een automatisme wordt. Bewaar hem op een vaste plek en maak duidelijke afspraken, zodat jullie het niet vergeten. Wat ook goed helpt: het goede voorbeeld geven aan je kind door zelf een fietshelm te dragen.