'IJdelheid of afstand weerhoudt me niet meer'

De 63-jarige Coby Speel-Webbers heeft al zo’n zes jaar een e-bike. "Het laatste jaar fiets ik met helm. Jammer genoeg was een ongeluk nodig om me het nut ervan in te laten zien."

Coby Veilig Verkeer Nederland helm fietshelm e-bike.jpg

Coby fietst kleine stukjes: naar werk, naar de winkels en om even haar kleinzoon weg te brengen. "Voor mij is de e-bike echt een uitkomst. Ik heb namelijk last van mijn knieën", zo legt Coby uit. "Op slechte dagen laat ik de fiets me wat meer ondersteunen dan op goede dagen. Zo kom ik overal en gaat het prima." 

Ongeluk 

Tot op die ene dag, zo’n vierenhalf jaar geleden. "Ik had een paar kleine boodschapjes gedaan en fietste naar huis. Op zo’n 700 meter verwijderd van mijn woning, liep een man tegen me aan. Ik reed gelukkig niet zo hard, maar maakte wel een lelijke smak. Met mijn hoofd klapte ik op de bumper van een geparkeerde auto, mijn schouder kwam, of op de stoeprand, of op een paaltje terecht. Ik eindigde op het wegdek met een bloedend hoofd en een arm die in een vreemde positie lag. Door de klap waren beide glazen uit mijn bril gevallen en lag mijn gehoorapparaatje op straat." Ze wist gelijk dat het mis zat. "De schouderkop was doormidden en een gedeelte ervan verbrijzeld. Een operatie was nodig om alle schade weer te herstellen." 

Geluk bij ongeluk 

"Eenmaal in de ambulance heb ik de broeders gelijk gevraagd of ze dachten dat ik hersenletsel had opgelopen." Coby lacht: "Ze stelden me gerust met de woorden: 'Mevrouw, u ligt hier alles te regelen, dus we denken het niet.' Wat dat betreft heb ik ontzettend veel geluk gehad. Ik werk in een verpleegtehuis voor mensen met niet aangeboren hersenletsel en zie wat voor leed blijvend hersenletsel teweegbrengt. Er komen hier ook mensen die een fietsongelukken hebben gehad. De gevolgen zijn vreselijk."

Weer op de fiets 

Sinds een jaar fietst Coby weer. "Met helm uiteraard. Mijn advies aan alle e-bikers: bescherm jezelf alsjeblieft! Ik spreek uit ervaring. als ik zeg dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Die enorme winkelhaak in mijn hoofd was daar nooit gekomen als ik een helm had gedragen. Maar belangrijker nog; ik had hersenletsel op kunnen lopen. Mijn redenatie dat ik toch alleen maar korte stukje fiets, maar ook mijn ijdelheid, stond het dragen van een fietshelm in de weg. Nu denk ik: mijn haar kam ik wel bij aankomst, maar die helm gaat hoe dan ook op." 

Het dragen van een fietshelm is in Nederland niet verplicht. Dat hoeft ook niet, wat ons betreft. Wel moedigen wij het vrijwillig dragen van een fietshelm aan met onze campagne Een ervaren rijder kan risico's mijden.