"Met helm had mijn moeder dit verhaal wellicht kunnen navertellen."

In de winter van 2019 wordt Myrthe door haar broer gebeld met de mededeling dat hun moeder een fietsongeluk heeft gehad. Ze is met ernstig hersenletsel opgenomen en overleeft het ongeluk niet. "Mijn moeder is van de een op de andere dag uit het leven gerukt." Myrthe vraagt daarom - samen met andere artsen - actief aandacht voor het dragen van hoofdbescherming op de fiets.

Myrthe Boss Dag van de fietshelm veilig fietsen VVN Veilig verkeer Nederland.jpg

Myrthe Boss, werkzaam als neuroloog en somnoloog in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, blikt terug op deze ongelooflijke trieste dag. "Mijn moeder, toen 63 jaar, reed op haar e-bike op een rotonde in Zeist. Ze had voorrang, maar de automobilist zag haar over het hoofd. Mijn moeder heeft nog geprobeerd om de auto te ontwijken, maar kwam ongelukkig ten val en klapte met een enorme smak met haar hoofd tegen de stoeprand."

Enorme schade

Twee dagen houden de artsen de moeder van Myrthe nog in leven, maar de schade aan haar hersenen is te groot. Myrthe: "Ik heb de scans gezien. Overal in de hersenen had ze kneuzingen opgelopen, het zag er niet goed uit. Nergens anders was ze gewond, ze heeft de val tegen de grond volledig met haar hoofd opgevangen. Mijn moeder is niet meer wakker geworden. Na twee dagen hebben de artsen de beademing gestopt en is ze overleden."

Extreem harde klap

Het verhaal van de moeder van Myrthe is ongelooflijk triest. Als neuroloog heeft Myrthe zelf ook vaak te maken met patiënten met hersenschade veroorzaakt door fietsongelukken, maar zo’n zwaar letsel maakt ze in de praktijk maar zelden mee. "Dit was een uitzonderlijk harde klap en daarbij droeg mijn moeder geen fietshelm. Had ze die wel gedragen, dan had ze dit verhaal wellicht zelf na kunnen vertellen."

Preventie

Een jaar na het ongeluk besluit Myrthe dat ze iets wil doen met het verhaal van haar moeder. Er iets positiefs mee bereiken. Ze wil zich in gaan zetten voor het dragen van een fietshelm en hoopt dat de helm bij het straatbeeld gaat horen. Myrthe: "Kijk naar de autogordel. Dat duurde ook enige tijd voordat iedereen hem droeg. Nu is het bij veruit de meeste mensen een automatisme geworden. Zo hoop ik ook dat we hoofdbescherming gaan zien. Fietsen - en bewegen in het algemeen - is gezond, maar dan wel op een veilige manier. Laten we hierin onze verantwoordelijkheid nemen. Ongelukken gebeuren en daar heeft vaak niemand schuld aan. Het gaat om preventie. Als artsen zien we dat steeds meer fietsers hersenletsel oplopen. Met de komst van de e-bike fietsen veel mensen hard. Niet iedereen heeft het besef dat die snelheid extra risico’s met zich meebrengt. Maar ook bij een lage snelheid kan een val voor ernstig letsel zorgen. Onze hersenen zijn nu eenmaal ontzettend kwetsbaar, daar moeten we zuinig op zijn."

"Kijk naar de autogordel. Dat duurde ook enige tijd voordat iedereen hem droeg. Nu is het bij veruit de meeste mensen een automatisme geworden. Zo hoop ik ook dat we hoofdbescherming gaan zien."

Twee initiatieven

Om bewustwording voor de fietshelm te creëren plaatst Myrthe een bericht over het ongeluk op LinkedIn. Zo krijgt ze contact met verschillende neurologen en andere specialisten die patiënten met hersenletsel behandelen. Vanuit dit contact ontstaat de denktank Artsen voor Veilig Fietsen. Myrthe: "Samen met de Hersenstichting en het HersenStrijd Fonds hebben wij, Artsen voor Veilig Fietsen, de Landelijke Dag van de Fietshelm geïnitieerd. Op een woensdag in april vragen we gezamenlijk aandacht voor het dragen van hoofdbescherming. Ik ben ontzettend blij dat partijen als Veiligheid.nl, de ANWB en Veilig Verkeer Nederland zich bij ons initiatief hebben aangesloten."

Taboe doorbreken

Dat je iemand zo plotseling kunt verliezen, dat heeft Myrthe aan den lijve ondervonden. "Dat is niet voor te stellen en ontzettend heftig. Toch wil ik met mijn verhaal iets positiefs bereiken en bewustwording creëren. Een fietsongeluk kan iedereen overkomen. Mijn moeder fietste niet hard, de automobilist reed niet hard, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Laten we ervoor zorgen dat we met de Dag van de Fietshelm het taboe rondom de helm kunnen doorbreken."

Wij volgen de mooie initiatieven van Artsen voor Veilig Fietsen op de voet. Meer weten over wat een fietshelm kan betekenen? Lees alles over de voordelen van een fietshelm en hoe Veilig Verkeer Nederland de fietshelm promoot.

Een verkeersongeval kan zowel letterlijk als emotioneel een harde klap zijn. Lees verhalen van personen die een ongeluk hebben meegemaakt én ontdek wat jij kunt doen.