'Een fietshelm was wennen, maar dat was de skihelm ook'

Teunie Urlus en haar man zijn echte fietsliefhebbers. Jarenlang maakte het tweetal, met toerfiets en volle bepakking, rondreizen door Europa. Mét fietshelm op. 

Veilig Verkeer Nederland Teunie helmgebruik fiets e-bike

"We hebben vaak toertochten gemaakt", zo vertelt Teunie. “Zo fietsten we een zomer vanaf Berlijn naar Kopenhagen, een andere vakantie fietsten we vanaf Toulouse naar de Middellandse Zee en zijn we een keer vanaf de Duitse Bodensee naar Nederland gefietst. Heerlijk vonden we het! Een piepklein tentje mee en trappen maar."

Eyeopener 

Tijdens al die reizen droegen Teunie en haar man een helm. "Als ik even terugga in de tijd fietsen we al meer dan tien jaar met bescherming op ons hoofd. Een eyeopener voor ons was een verhaal van een jonge moeder die was overleden door een fietsongeluk. Verschrikkelijk natuurlijk. Sindsdien zetten wij een helm op ons hoofd. Het was misschien even wennen, maar dat was de skihelm ook. Nu zie je bijna niemand meer zonder."

Tent eruit, caravan erin 

De tijd dat het sportieve echtpaar uit het Groene Hart op fietsvakantie gaat, is voorbij. Het kleine tentje hebben ze weggedaan en ingeruild voor een caravan. Teunie: "Na mijn 61ste verjaardag vond ik het toch wel erg behelpen in dat kleine tentje. En we hebben drie jaar geleden twee prachtige elektrische fietsen aangeschaft. Eén van de twee auto’s hebben we ingeruild voor twee e-bikes."

Dagtochten 

Sinds Teunie en haar man in het bezit zijn van een caravan, gaan de fietsen mee en maakt het echtpaar dagtochten. Teunie: "Zo rijden we naar Zeeland, Friesland of Overijssel, zetten daar de caravan neer en maken tochten in de omgeving. Maar we zijn ook vanaf ons huis naar de Auvergne gefietst waar mijn vriendin een huis heeft. Zij en haar partner stonden ons op te wachten met een heerlijke fles champagne! De mooiste route in Nederland? Dat vind ik het Fietserspad, het fietsalternatief van het Pieterpad."

Helmen hangen aan de fiets 

Buitenland of Nederland, Teunie en haar man beschermen hun hoofd als ze fietsen. "Uiteraard hebben we ook tijdens onze toertochten door Nederland een helm op ons hoofd. Zodra we aankomen op onze bestemming, zetten we onze e-bikes tegen elkaar aan op slot en hangen de helmen aan de e-bikes. Aan de binnenzijde, uit het oog. En dat gaat prima. Even afkloppen, maar tot nu toe er is nog nooit een helm gepikt."

Het dragen van een fietshelm is in Nederland niet verplicht. Dat hoeft ook niet, wat ons betreft. Wel moedigen wij het vrijwillig dragen van een fietshelm aan.