Fietscheck

Een veilige fiets voldoet aan een aantal punten. Is jouw fiets OK? Dat kun je controleren met onze Fietscheck!

Fietscheck fiets veilig

Wat is jouw fietscheck score?

Met onze online fietscheck is het supermakkelijk om te checken of je fiets in orde is. Je doorloopt de punten en je ziet meteen wat je moet controleren op je fiets. Is het in orde? Helemaal goed! Is er iets niet (helemaal) in orde, dan krijg je een handig lijstje en tips over wat je kunt doen om het te verbeteren. Aan het eind van de fietscheck zie je jouw fietscheck score. 

Doe de fietscheck!

In de fietscheck controleer je je fiets op zes onderdelen. Is je fiets helemaal in orde? Dan haal je de volledige fietscheck score!

Veilig Verkeer Nederland fietscheck

Een veilige fiets

Een veilige fiets is de basis om veilig te kunnen fietsen. In Nederland fietsen we behoorlijk veel. Belangrijk dus dat je fiets in orde is! Maar wanneer is je fiets veilig? Waar moet je op letten? Een veilige fiets voldoet aan de volgende punten:

 1. Het stuur zit goed vast.
 2. De bel is goed te horen.
 3. De handvatten zitten goed vast aan het stuur en zijn heel.
 4. De fiets moet voorzien zijn van goede remmen: terugtraprem of handremmen. Bij handremmen geldt: beide wielen moeten goed geremd kunnen worden.
 5. De koplamp werkt goed, straalt recht naar voren en geeft wit of geel licht.
 6. De spaken in beide wielen zitten goed vast en er zijn geen ontbrekende spaken.
 7. Zijreflectie: De banden hebben cirkelvormige reflectie of er zitten witte of gele reflectoren aan de wielen, minimaal 1 per wiel.
 8. De banden zijn goed opgepompt en hebben voldoende profiel.
 9. Het zadel zit goed vast.
 10. Het zadel is op de juiste hoogte ingesteld: Je kunt met beide voeten (tenen) net de grond raken als je op het zadel zit
 11. De trappers zijn voldoende stroef.
 12. Beide trappers hebben twee gele reflectoren.
 13. De ketting is goed afgesteld; niet te slap, niet te strak. Tip: Heb je een open kettingkast en draag je een wijde broek? Gebruik dan een broekclip of band, zodat de broek niet tussen de ketting kan komen.
 14. Er zit een rode reflector aan de achterkant van de fiets of geïntegreerd in het achterlicht.
 15. Het achterlicht werkt goed, straalt naar achteren en geeft rood licht.

Fietscheck en het VVN praktisch Verkeersexamen

Natuurlijk is het belangrijk dat je op een veilige fiets het VVN Praktisch Verkeersexamen doet. Daarom wordt bij veel praktische verkeersexamens je fiets van tevoren gecheckt. Als je meedoet aan een fietscontrole van Veilig Verkeer Nederland en voldoet je fiets aan al deze punten, dan krijgt de fiets de OK-sticker van Veilig Verkeer Nederland.

Check je fiets! Vigo en Hugo laten zien hoe je dat doet

Kaarten en stickers

Organiseer je een fietscheck op school en gebruik je liever de kaarten om de fietsen te controleren? Dat kan! Bestel hier de fietscheckkaarten, samen met de OK-stickers voor de fietsen die helemaal in orde zijn. 

Verkeerspakket: Veilig op de fiets

Speciaal voor scholen die deelnemen aan het lidmaatschap op de VVN Praktische Verkeersprojecten is er het gratis verkeerspakket Veilig op de fiets. In het pakket krijg je o.a. 100 fietscheckkaarten en OK-stickers! Check de fietsen van de kinderen en sluit een 'Safety-deal' met de klas. Lees meer over het verkeerspakket.