Wie mogen er allemaal op het fietspad?

Verkeersregels

We hebben te maken met steeds drukkere fietspaden. Vooral in onze steden laten we de auto vaker staan. Goede zaak natuurlijk, maar ook wel eens verwarrend. Wie mogen er eigenlijk allemaal op het fietspad?

VVN Veilig Verkeer Nederland snelheden fietspad veilig onderweg

Er zijn meerdere soorten fietspaden, waarvoor verschillende regels gelden. We gaan hier in op het onverplichte fietspad, het verplichte fietspad en het verplichte fiets-/bromfietspad. Welke weggebruikers kun je daar verwachten? We vertellen er hieronder meer over!

Onverplicht en verplicht fietspad en verplicht bromfietspad Veilig Verkeer Nederland
Van links naar rechts: een onverplicht fietspad, een verplicht fietspad en een verplicht fiets-/bromfietspad.

Alles op een rijtje

Lees hieronder verder voor meer informatie.

 Onverplicht fietspadVerplicht fietspadVerplicht fiets-/bromfietspad
Fietsen (inclusief e-bikes)ToegestaanVerplichtVerplicht
Snorfiets (elektrische aandrijving)ToegestaanVerplichtVerplicht
Snorfiets (brandstofmotor)VerbodenVerplichtVerplicht
Bromfiets (inclusief speed pedelec)VerbodenVerbodenVerplicht, tenzij er in de stad een uitzondering geldt
Ruiters (inclusief ruiters, geleiders of menners)VerbodenVerbodenVerboden
VoetgangersToegestaan, als er geen voetpad/stoep isToegestaan, als er geen voetpad/stoep isToegestaan, als er geen voetpad/stoep is
Licht Elektrische Voertuigen (alleen LEVs die zijn toegestaan op de openbare weg)ToegestaanVerplichtVerplicht
Gehandicaptenvoertuigen (zoals scootmobiel, elektrische rolstoel en Canta)ToegestaanToegestaanToegestaan

Fietsen en e-bikes

Een inkoppertje: op het fietspad kun je fietsers (inclusief e-bikers) tegenkomen. Op onverplichte fietspaden is deze plek niet verplicht voor hen. Is er een verplicht (brom)fietspad, dan moeten ze daar gaan fietsen. Veilig onderweg op de fiets of e-bike? Lees onze tips!

Scooters

Een scooter valt onder de categorie bromfiets óf snorfiets. Hiervoor gelden verschillende regels, waarover we hieronder meer vertellen. Je kunt scooters onderscheiden aan de hand van de kentekenplaat (blauw of geel) en bijbehorende maximumsnelheid. Meer weten? Lees alles over (regels voor) brom- en snorfietsers.

Snorfietsen

Snorfietsen hebben een blauw kenteken en mogen maximaal 25 km/uur. Je vindt ze op het verplichte (brom)fietspad. Het onverplichte fietspad is alleen toegestaan als de snorfiets een elektrische aandrijving heeft. Let op: in sommige gemeente zijn snorfietsers soms verplicht om op de rijbaan te rijden.

Bromfietsen

Bromfietsen hebben een gele kentekenplaat en mogen maximaal 45 km/uur. Bestuurders van een bromfiets mogen niet op een (onverplicht) fietspad rijden. De juiste plek op de weg is het verplichte fiets-/bromfietspad (indien deze er is). 

Speedpedelec

De speedpedelec is voor de wet een bromfiets. Voor gebruikers van een speedpedelec gelden dus dezelfde regels als hierboven.

Ruiters 

De regels voor ruiters zijn duidelijk: zij horen niet thuis op de fietspaden, maar op ruiterpaden. Zijn die niet aanwezig, dan horen ze uit te wijken naar de berm of naar de rijbaan. 

Voetgangers 

Voetgangers horen uiteraard thuis op het voetpad of stoep. Maar als die er niet is, mogen ze gebruikmaken van het fiets- of (brom)fietspad. Aan welke kant van de weg je gaat lopen, is afhankelijk van de wegindeling. Als voetganger mag je dus zelf beslissen wat het veiligst is. 

Skeelers, step, rolschaatsen of skelter? Ook dan ben je een voetganger. Wel heb je iets meer keuze als je gebruikmaakt van een voorwerp om je voort te bewegen: je zelf mag kiezen of je gebruikmaakt van een stoep/voetpad of het (brom)fietspad. Lees meer over de plek op de weg met wieltjes onder je voeten.

Licht Elektrische Voertuigen (LEV’s) 

De zogenaamde LEV’s (Licht Elektrische Voertuigen) zijn in opkomst. Onder LEV’s vallen onder andere de elektrische skateboards, -hoverboards, -kickbikes (steps met grote wielen), e-steps (steps met kleine wielen), de Segway, monowheel en onewheel. De e-bike en scooter vallen dus niet binnen deze groep.

Alleen LEV's die zijn goedgekeurd door de overheid zijn toegestaan op (brom)fietspaden.

Gehandicaptenvoertuigen

Je mag met een gehandicaptenvoertuig (zoals een scootmobiel, elektrische rolstoel of Canta) zelf kiezen waar je rijdt: op de stoep, het voetpad, het (brom)fietspad of rechts op de rijbaan. Vanwege de beperkte snelheid, gaat de voorkeur uit naar de stoep of het (brom)fietspad. Belangrijk: rijdt een gehandicaptenvoertuig op de stoep, dan gelden daarvoor de verkeersregels van voetgangers. Is de bestuurder op het fietspad of op de rijbaan? Dan volgt hij of zij de regels voor fietsers. Bekijk alle verkeersregels voor gehandicaptenvoertuigen.

Meer weten over prettig en veilig blijven fietsen?

Bekijk Tips en hulpmiddelen of Kennis opfrissen!