Verkeersregels voor bestuurders van gehandicaptenvoertuigen

Een gesloten gehandicaptenvoertuig met motor is te vergelijken met een scootmobiel. Het verschil zit hem in de gesloten carrosserie. Door de cabine ben je beschermd tegen wind en regen. We delen hieronder de belangrijkste verkeersregels. 

Verkeersregels canta gehandicaptenvoertuig Veilig Verkeer Nederland VVN

Een gesloten gehandicaptenvoertuig, ook wel een Canta genoemd, heeft 4 wielen, is maximaal 110 cm breed en heeft een benzinemotor of elektrische aandrijving. De term gehandicaptenvoertuig is niet helemaal kloppend: ook als je geen handicap hebt, mag je met een gehandicaptenvoertuig rijden.

Top 3 verkeersregels voor gehandicaptenvoertuigen met motor 

  1. Ook voor bestuurders van een gehandicaptenvoertuig geldt: houd geen elektronische apparaten vast terwijl je achter het stuur zit. Handsfree bellen en muziek luisteren mag wel, als het geen gevaar in het verkeer oplevert. Rijd dus MONO en ga ongestoord onderweg. 

  2. Het is niet toegestaan om alcohol of medicijnen die het rijgedrag kunnen beïnvloeden te gebruiken. 

  3. Een gesloten gehandicaptenvoertuig mag overal rijden, behalve op autowegen en autosnelwegen. Dus ook in een wandelgebied, op het voetpad of winkelcentrum, op het fietspad, fiets/bromfietspad en rijbaan. Pas je gedrag aan op de plek waar je rijdt. 

Rijbewijs en verzekering

Voor het besturen van een gehandicaptenvoertuig heb je geen rijbewijs of invalidenparkeerkaart nodig. Ook personen die geen handicap hebben, mogen een gehandicaptenvoertuig besturen.

Een gehandicaptenvoertuig kwalificeert volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen als motorrijtuig en moet daarom verzekerd worden.

Parkeren

Een gesloten gehandicaptenvoertuig mag je overal parkeren, dus ook op de stoep. Mits je de doorgang niet belemmert natuurlijk. 

Snelheid

Voor een gesloten gehandicaptenvoertuig gelden dezelfde regels als voor een scootmobiel. Een gesloten gehandicaptenvoertuig mag maximaal:

  • 45 km/uur op de rijbaan (binnen en buiten de bebouwde kom).
  • 6 km/uur op het voetpad.
  • 30 km/uur op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom.  
  • 40 km/uur op het (brom)fietspad buiten de bebouwde kom.

Verschil brommobiel, scootmobiel 

Een scootmobiel is een niet-gesloten gehandicaptenvoertuig met een motor. Een brommobiel is geen gehandicaptenvoertuig. Lees meer over de verschillen tussen een gehandicaptenvoertuig en brommobiel.