Stabiel onderweg met een goed afgestelde fiets

De juiste zadelhoogte, een lage instap en spiegels kunnen bijdragen aan het voorkomen van botsingen of valpartijen. Met onderstaande tips ga je stabiel onderweg.

blijf veilig onderweg vooruitkijken Veilig Verkeer Nederland fiets

De fiets is een vervoermiddel waarbij balans centraal staat. Wist je bijvoorbeeld dat kinderen makkelijker leren fietsen als ze beginnen op een loopfiets in plaats van op een fiets met zijwieltjes? Zo ontdekken ze sneller hoe je je balans behoudt en is de overstap naar 'gewoon' fietsen kleiner.

Als we ouder worden, neemt onze balans af. Bij het fietsen, op- en afstappen en wegrijden is balans juist erg belangrijk. Graag delen we tips die zorgen voor een betere fietsbalans.  

Stel je fiets goed in

Voldoet jouw fiets aan de veiligheidsrichtlijnen? Controleer het met deze checklist. Onderstaande tips zijn nuttig voor meer balans.

De juiste zadelhoogte

Zelfs als je niet in beweging bent is balans op de fiets belangrijk. Zet daarom je zadel laag genoeg. Zo zorg je ervoor dat je bij stilstand met beide voeten bij de grond kunt voor stabiliteit. Om lekker te kunnen fietsen staat het zadel zo hoog dat je je been nét niet helemaal strekt bij het trappen. Je kunt dan met de tenen bij de grond. Heb je moeite met balans houden bij stilstand en het op- en afstappen? Zet je zadel dan gerust wat lager, zodat je met beide voeten stevig bij de grond kunt als je op je zadel zit. Een kort zadel maakt op- en afstappen ook makkelijker. 

Fietstassen

Tassen of jassen aan je stuur of in een mandje kunnen afleidend zijn en zorgen voor minder balans. Gebruik liever fietstassen of je bagagedrager.

Achteruitkijkspiegel

Krijg je moeite bij het omkijken? Bevestig een speciale achteruitkijkspiegel aan het stuur. Zo kun je makkelijk in de gaten houden wat er achter je gebeurt. Let er wel op dat deze groot genoeg is. Kies bijvoorbeeld voor een scooterspiegel.

Een goede balans houden doe je zo.

Balans bij het wegfietsen 

Combineer het opstappen liever niet met het wegfietsen, maar zorg ervoor dat je stabiel begint, met één been aan elke kant van je fiets. Het is prettig om je versnelling en ondersteuning voor het wegfietsen in een lage stand te zetten. Zo kan je makkelijk trappen en op gang komen en blijf je beter in balans.  

Stoepranden en fietspaaltjes

Ook tijdens het fietsen zijn er dingen die je kunt doen voor een goede balans. Scan tijdens het fietsen de weg voor je en probeer voldoende afstand van stoepranden en paaltjes te houden. Zo heb je genoeg ruimte om uit te wijken zonder uit balans te raken en voorkom je botsingen. Lees hier meer tips om goed vooruit te kijken.

Kies een passende fiets

Fiets met lage instap

Krijg je moeite met opstappen en wegfietsen? Kies voor een fiets of e-bike met een lage instap, zodat je geen beenzwaai hoeft te maken. Ook handig voor heren, zo’n fiets zonder stang! En allang niet meer ongebruikelijk.

Aangepaste of driewielfiets

Mocht het fietsen fysiek nou toch lastiger worden, maar wil je wel lekker in beweging blijven? Denk dan eens aan het aanpassen van je eigen fiets of een driewielfiets. Zo kun je zonder zorgen over stabiliteit genieten van je fietstocht. In sommige gemeenten wordt de aanschaf van een driewielfiets of aanpassing aan een fiets vergoed door de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Vraag het na bij je gemeente.

Exentrische pedaalarm

Kun je je knie of heup niet helemaal goed buigen of ben je weer aan het opbouwen na bijvoorbeeld een knie- of heupoperatie? Een excentrische pedaalarm (ook wel excentrische crank genoemd) compenseert het beenlengteverschil aan één kant van je fiets, zodat je weer goed kunt fietsen. Dit handige fietshulpmiddel wordt gemonteerd tegen de bestaande pedaalarm van je (elektrische) fiets.

Meer adviezen over veilig en prettig blijven fietsen? Bekijk tips en hulpmiddelen, verkeersregels voor fietsers of fris je kennis op!