Goed vooruitkijken op de fiets

Tips vooruitkijken

Nederlanders houden van fietsen en we trekken er maar wat graag op uit. Hoe gewend we ook zijn aan fietsen: goed vooruitkijken blijft belangrijk. Zeker in complexe situaties. Onderstaande tips helpen je daarbij.

blijf veilig onderweg vooruitkijken Veilig Verkeer Nederland fiets

Bepaal je route vooraf 

Wanneer je met je fiets eropuit wil, is het fijn van tevoren al te bedenken waar je naartoe wil fietsen. Onze eerste tip is dan ook: verken je route vooraf, bijvoorbeeld met je navigatie. Zo kun je kiezen voor de makkelijkste weg en ben je op je route voorbereid.

Zien en gezien worden

Kies op je route voor zoveel mogelijk fietspaden en fiets het liefst overdag met goed weer. Fiets je toch in het donker of met slecht weer, zorg dan voor een goede verlichting en opvallende kleding. Reflecterende strips helpen ook om beter op te vallen. Kies tijdens je rit zoveel mogelijk voor verlichte fietspaden.

Het is fijn om te weten wat er om je heen gebeurt. Met een stuurspiegel zie je ook goed wat er √°chter je gebeurt. Dat is ook handig voor het afslaan of inhalen. 

Zo ga je om met lastige verkeerssituaties

Oversteken 

De weg oversteken doe je vaak het prettigst bij een oversteekplek met verkeerslichten. Dan ook is het nog steeds belangrijk om goed te kijken of je veilig kunt doorfietsen. Maar het is hier voor iedereen duidelijk wie voor mag gaan.

Zijn er geen verkeerslichten? Let dan goed op de verkeersborden en verkeerstekens. Kijk voor je oversteekt naar links, naar rechts en weer naar links en steek over. Je kunt ook een oversteek zoeken met een middenberm. Dan kun je in twee delen oversteken.

Tip: mocht het opstappen niet zo makkelijk gaan of is het erg druk, steek dan lopend over.  

Rotondes 

Op de meeste rotondes binnen de bebouwde kom, heb je als fietser voorrang. Maar er zijn uitzonderingen. Let daarom goed op de verkeersborden en -tekens. Weet je de regels nog? Je bent verplicht om je hand uit te steken als je een rotonde verlaat. Dat hoeft niet als je op de rotonde blijft, maar het is wel duidelijker voor het overige verkeer. Blijf je op de rotonde, steek dan je linkerhand uit.  

Je ziet ze steeds vaker: rotondes waarbij je in beide richtingen mag fietsen. Daar mag je als je linksaf wilt - in plaats van driekwart te fietsen - dus ook gelijk naar links. Voelt dit niet prettig, neem dan gerust de rotonde als een normale rotonde en fiets rechtsom.

Paaltjes en stoepranden

Tot slot: op fietspaden zijn soms paaltjes te vinden. Blijf daarom altijd goed om je heen kijken. Fiets je met anderen, waarschuw ze dan als je een paaltje nadert.

Snelheid

Hoe sneller je fietst, hoe langer het duurt voordat je stilstaat. Verstandig dus om je snelheid aan te passen op de situatie. Lees alles over snelheden op het fietspad.

Meer adviezen over veilig en prettig blijven fietsen? Bekijk tips en hulpmiddelen, verkeersregels voor fietsers of fris je kennis op!

Meer weten over prettig en veilig blijven fietsen?

Bekijk Kennis opfrissen of Verkeersregels voor fietsers!