Soorten fietsen
Driewielfiets met twee wielen aan de achterkant
De ‘traditionele driewieler’ is een fiets met twee wielen achter en een wiel voor. Deze driewielfietsen hebben een kleinere draaicirkel dan een driewieler met twee wielen aan de voorkant. Hierdoor kun je gemakkelijk manoeuvreren en bochten nemen. De fiets met twee wielen achter stuurt ook lichter dan een fiets met twee wielen aan de voorzijde. Bij het fietsen moet je natuurlijk wel rekening houden met het feit dat je een breed achterstel hebt.
Goed te weten: de meeste driewielfietsen hebben een parkeerrem die de fiets vastzet, net als een handrem in een auto. Dit is belangrijk voor het veilig op- en afstappen.
Driewielfiets met twee wielen aan de voorkant
Deze driewielfietsen hebben een grote draaicirkel, zodat je minder gemakkelijk kunt manoeuvreren en bochten kunt nemen. Het sturen is zwaarder dan met een fiets met twee wielen achter. Voordeel is wel dat je goed ziet hoe breed je bent.
Tip: vind je het lastig om een hand uit te steken? Schaf dan een richtingaanwijzer aan. De draadloze bediening bevestig je aan het stuur en met een knop bedien je de lichten. De richtingaanwijzer monteer je onder het zadel. Vind je het lastig om over de schouder te kijken? Schaf dan ook een achteruitkijkspiegel aan. Te koop in alle soorten en maten.
Driewielzitfiets
Een zitfiets met drie wielen is comfortabeler dan een ‘rechtop’fiets met drie wielen. Je zit lager waardoor de fiets direct vertrouwd en veilig aanvoelt. Door de zitconstructie heb je ondersteuning in de rug en voelt het zadel als een stoel. Hierdoor voelt de fiets comfortabeler op oneffen en schuin lopend wegdek. Omdat je net voor de achterwielen zit, heb je weinig problemen bij het inschatten van de breedte. En het komt misschien optisch anders over, maar deze fiets is maar 18 cm langer dan de gewone driewieler en nog geen 20 cm langer dan een standaard tweewielfiets.
Driewielfiets voor twee personen (duofiets)
Deze fiets heeft twee sturen, twee paar trappers en twee zittingen naast elkaar. De fiets, ook duofiets genoemd, zorgt ervoor dat ook mensen die niet (meer) zelfstandig aan het verkeer kunnen deelnemen, met een begeleider een fietsrit kunnen ondernemen. Goed te weten: een duofiets is ook vaak te huur.
Tandem met drie wielen
Bij de driewieltandem zit je achter elkaar. Driewieltandems hebben twee sturen, twee paar trappers en twee zadels of zittingen. Voordeel; de fiets is net zo smal als een tweewieler.
Elektrische driewielfietsen
Uiteraard bestaan er ook elektrische driewielfietsen. Door de elektrische trapondersteuning trap je, net als bij een elektrische tweewieler, minder zwaar. En dat is fijn voor mensen met minder spierkracht of uithoudingsvermogen.
Goed te weten: is je conditie te slecht voor gewone elektrische ondersteuning, dan kun je ook kiezen voor een uitvoering met gashendel en/of meer motorvermogen dan 250 watt. De fiets valt dan niet meer onder de regels van elektrische fietsen, maar onder regels voor gehandicaptenvoertuigen (net als bijvoorbeeld de scootmobiel).
Loopfiets
Een loopfiets (hulpfiets) is natuurlijk geen echte fiets, de trappers ontbreken immers. Maar de loopfiets heeft wel twee wielen en is een handig hulpmiddel bij het lopen. Het maakt het lopen minder inspannend en vergroot zo de loopafstand. Je lichaamsgewicht wordt door het zadel gedragen. Dit ontlast je heupen, knieën en enkels.
Ombouwen van tweewieler naar driewieler
Een goede fiets (met lage instap) is door middel van een ombouwset door de rijwielspecialist om te bouwen naar een driewielfiets. Voordeel: je kunt op je vertrouwde fiets blijven rijden. Bovendien is deze manier goedkoper dan de aanschaf van een nieuwe driewielfiets. Goed om te weten: ook je elektrische fiets (met achterwielaandrijving) is om te bouwen als driewieler.
Aanschaf
Sommige gemeenten verstrekken de driewielfiets in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze wet wordt aangepast en de mogelijkheden om een driewielfiets via de gemeente in bruikleen te krijgen worden minder. Vraag het na bij het Wmo-loket in je gemeente. Wijs hierbij op de gezondheidsvoordelen van de driewielfiets – ook in financieel opzicht – boven de scootmobiel. De speciaal voor jou noodzakelijke aanpassingen aan de driewielfiets, bijvoorbeeld een rugsteun, aangepast stuur of trappers, worden soms wel vergoed.
Er zijn ook tweedehands driewielers te koop. Laat de fiets uiteraard goed controleren bij de rijwielhandelaar of leverancier.
Oefenen
Een driewielfiets is even wennen. Test verschillende varianten uit en kijk wat het beste bij je past. In veel gemeenten worden oefendagen gehouden. Voor extra oefenmogelijkheden, of wanneer je specifieke problemen hebt, kan je terecht bij een ergotherapeut. Deze voorziening (maximaal 10 uur per jaar) is onderdeel van je basiszorgverzekering.
Toch een tweewieler?
Wil je blijven fietsen op je tweewieler, maar merk je dat je balans achteruit gaat? Lees dan de tips om stabiel onderweg te gaan. Fiets je nog zonder trapondersteuning, maar wil je overstappen op een fiets met trapondersteuning? Hier zetten we wat zaken over de elektrische fiets op een rij en delen onze 10 tips om veilig op pad te gaan met je e-bike.