7 tips om veilig op pad te gaan met je e-bike

Tips en hulpmiddelen

Wordt het fietsen zwaarder? Of fiets je liever niet als het flink waait? Dan is een elektrische fiets (e-bike) een uitkomst! Door de trapondersteuning (tot 25 km/uur) fiets je met minder inspanning, zodat je lekker kunt blijven fietsen. Wel werkt het allemaal net even anders dan op de ‘gewone’ fiets. Wij geven je praktische tips die je helpen om goed voorbereid en veilig de weg op te gaan.

50-plussers fietsen e-bike tips Veilig Verkeer Nederland

Heb je nog geen e-bike? Onderzoek dan eerst of een e-bike iets voor jou is. Er zijn veel mogelijkheden bij de aanschaf van een e-bike. Overtuigd? Bekijk onze tips voor de aanschaf van een e-bike

Tip 1: Zorg voor de juiste zadelhoogte

Een e-bike is zwaarder dan een gewone fiets. Wil je meer balans bij stilstand en het opstappen? Zorg dan dat je zittend op het zadel altijd met de voeten plat op de grond kunt. Lees meer tips voor een goede balans.

Tip 2: Kies voor een lage instap

Kies een e-bike met een lage instap, zodat je geen beenzwaai hoeft te maken. Ook voor heren heel prettig!

Tip 3: Zet je versnelling voor het wegfietsen in een lager stand

Moet je stoppen voor een verkeerslicht of om een andere reden? Zet de ondersteuning dan altijd terug naar 0. Dit voorkomt dat de fiets opeens vooruit wil. Als je in een hoge ondersteuning vertrekt, kan de motor onverwachts meer kracht geven dan waar je op bent voorbereid. Dit kan ongewenste situaties veroorzaken. Lees meer tips voor een goede balans.

Tip 4: Kijk goed vooruit 

Zorg voor voldoende ruimte tussen jou en andere verkeersdeelnemers. Houd afstand van de stoeprand of berm. Daar gebeuren de meeste ongelukken. Bekijk meer tips om goed vooruit te kijken op de fiets.

Tip 5: Houd rekening met je snelheid

Het is voor medeweggebruikers misschien niet direct duidelijk dat je op een e-bike fietst. Het kan dan lastig zijn voor hen om jouw snelheid in te schatten. Hou daar rekening mee en pas je snelheid aan op het verkeer om je heen. Te snel remmen kan ervoor zorgen dat je gaat slippen. Zorg dus dat je rustig fietst, zodat je op tijd stilstaat waar nodig. Bekijk meer tips over snelheid op het fietspad.

Tip 6: Rem rustig en op tijd en schakel terug

Als je met een te hoge snelheid door de bocht fietst, bestaat de kans dat je controle over de fiets verliest. Daarom is het belangrijk om vaart te minderen en terug te schakelen naar een lage ondersteuning. Lees meer tips voor een goede balans.

Tip 7: Draag een helm

Met een e-bike is je snelheid gemiddeld hoger dan met een ‘gewone’ fiets. Een ongeval heeft daarom vaak grotere negatieve gevolgen. Het is dus verstandig om een helm te dragen. Lees alles over de voordelen van een fietshelm of bekijk andere handige hulpmiddelen voor fietsers.

Meer weten over prettig en veilig blijven fietsen?

Bekijk Kennis opfrissen of Verkeersregels voor fietsers!