De fiets is een vervoermiddel waarbij balans centraal staat. Wist je bijvoorbeeld dat kinderen makkelijker leren fietsen als ze beginnen op een loopfiets in plaats van op een fiets met zijwieltjes? Zo ontdekken ze sneller hoe je je balans behoudt en is de overstap naar 'gewoon' fietsen kleiner.
Als we ouder worden, neemt onze balans af. Bij het fietsen, op- en afstappen en wegrijden is balans juist erg belangrijk. Graag delen we tips die zorgen voor een betere fietsbalans.
Stel je fiets goed in
Voldoet jouw fiets aan de veiligheidsrichtlijnen? Controleer het met deze checklist. Onderstaande tips zijn nuttig voor meer balans.
De juiste zadelhoogte
Zelfs als je niet in beweging bent is balans op de fiets belangrijk. Zet daarom je zadel laag genoeg. Zo zorg je ervoor dat je bij stilstand met beide voeten bij de grond kunt voor stabiliteit. Om lekker te kunnen fietsen staat het zadel zo hoog dat je je been nét niet helemaal strekt bij het trappen. Je kunt dan met de tenen bij de grond. Heb je moeite met balans houden bij stilstand en het op- en afstappen? Zet je zadel dan gerust wat lager, zodat je met beide voeten stevig bij de grond kunt als je op je zadel zit. Een kort zadel maakt op- en afstappen ook makkelijker.
Fietstassen
Tassen of jassen aan je stuur of in een mandje kunnen afleidend zijn en zorgen voor minder balans. Gebruik liever fietstassen of je bagagedrager.
Achteruitkijkspiegel
Krijg je moeite bij het omkijken? Bevestig een speciale achteruitkijkspiegel aan het stuur. Zo kun je makkelijk in de gaten houden wat er achter je gebeurt. Let er wel op dat deze groot genoeg is. Kies bijvoorbeeld voor een scooterspiegel.