Hulpmiddelen voor fietsers

Fietsen is leuk en gezond en we willen allemaal zo lang mogelijk, op een veilige manier, blijven fietsen. Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen op de markt die het fietsen een stuk makkelijker maken. We zetten er een paar voor je op een rij.

Stuurspiegel VVN Veilig Verkeer Nederland hulpmiddel fiets

Fietshelm 

Je hoofd beschermen is belangrijker dan hoe je haar zit. Onze tip is dan ook: draag een fietshelm, ook voor de korte stukjes. In veel buurlanden is het al de gewoonste zaak van de wereld. Je kunt je helm onderweg gemakkelijk opbergen door hem met het riempje aan je fietsslot vast te maken.  

Lage instap 

Kies een fiets met een lage instap. Ook als je een man bent. Met de jaren worden we toch wat strammer. Met een lage instap fiets gaat het op- en afstappen makkelijker. Let ook op de hoogte van je zadel. Kan je niet met je voeten bij de grond? Zet dan je zadel wat lager. Het maakt het wegfietsen makkelijker en zorgt ervoor dat je stevig staat als je plotseling moet stoppen. Bekijk meer tips voor een goede balans.

Hulpmiddelen die het fietsen een stuk aangenamer maken.

Stuurspiegel

Het is in het verkeer belangrijk dat je goed naar achteren kunt kijken wanneer je bijvoorbeeld wilt afslaan. Als dat fysiek wat minder makkelijk gaat, is een spiegel een onmisbaar hulpmiddel. Je kunt daardoor goed in de gaten houden wat er achter je gebeurt. Gebruik je je fiets ook om boodschappen mee te doen? Hang dan je tas liever niet aan het stuur, maar gebruik goede fietstassen. Zo blijf je beter in balans.  

Fietsverlichting en opvallende kleding

Fiets je bij slecht weer of in het donker? Zorg er dan voor dat je goed opvalt en zoveel mogelijk op verlichte fietspaden fietst. Controleer vooraf of je fietsverlichting in orde is en trekt liever geen donkere kleding aan. Met reflectiestrips of een hesje val je nog beter op.

Zonnebril

Schijnt de zon? Zet dan een zonnebril op. Het voorkomt vervelende schitteringen en je hebt minder kans op vliegjes in je oog. 

Meer adviezen over veilig en prettig blijven fietsen? Bekijk tips en hulpmiddelen, verkeersregels voor fietsers of fris je kennis op!