Elektrische fiets: is de e-bike iets voor jou?

Voor en nadelen e-bike

Steeds meer Nederlanders ruilen hun vertrouwde tweewieler in voor een elektrisch exemplaar. Staat de e-bike ook op jouw wensenlijstje of twijfel je nog over de aankoop? We zetten wat zaken op een rij. 

Veilig Verkeer Nederland fietshelm e-bike helm fiets VVN

Een e-bike is een fiets met hulpmotor die zorgt voor trapondersteuning. Stop je met trappen of is de snelheid hoger dan 25 km/uur, dan wordt de trapondersteuning onderbroken. De e-bike behoort wettelijk tot hetzelfde voertuig als de fiets zonder motortje. De gewone particuliere WA-verzekering volstaat dus. De reden waarom mensen een elektrische fiets aanschaffen verschilt. De een wil de auto net wat vaker laten staan, de ander wil er mooie lange fietstochten mee maken. Voor welk doeleinde je de fiets met ondersteuning ook wilt gebruiken, de e-bike geeft je het gevoel altijd wind mee te hebben.  

Voordelen elektrische fiets  

De e-bike kent veel voordelen. Je zult niet snel meer bezweet op je bestemming aankomen en ook voor wat langere afstanden draai je je hand niet om.  

In beweging blijven 

Bewegen is goed voor iedereen. Of dat nu op een fiets met of zonder trapondersteuning is. Heb je moeite om tempo te maken op een gewone fiets of heb je gezondheidsproblemen zoals kortademigheid? Dan kan de e-bike een uitkomst bieden. Zo blijf je toch lekker in beweging, ben je in de frisse lucht en gebruikt je longen en spiercapaciteit. 

Verder fietsen 

Was de stad, het strand, het werk of die vriend die 20 kilometer verderop woont net te ver fietsen, met de e-bike is deze afstand wellicht geen probleem. Op deze manier laat je wellicht de auto wat vaker staan, ben je duurzaam bezig en beweeg je meer.     

Nadelen elektrische fiets  

Bovengenoemde zaken klinken natuurlijk als muziek in de oren. Altijd wind mee, geen berg te hoog… Toch heeft de elektrische fiets ook nadelen. We zetten ze graag voor je op een rij. 

Even wennen

Een elektrische fiets werkt net even anders dan een gewone fiets. De e-bike is zwaarder en je fietst makkelijk wat sneller. Vraag je dus voor gebruik wel af of de e-bike iets voor jou is. Laat je gezondheid het toe? Beschik je over een goed concentratie- en reactievermogen? Heb je een goed evenwichtsgevoel? Twijfel je aan de antwoorden, bespreek het dan met je huisarts of andere professional. Lees ook onze tips om veilig op pad te gaan met je e-bike.  

Aanschaf  

Weet dat de aanschaf van een e-bike in vergelijking met de koop van een normale fiets behoorlijk duur is. E-bikes zijn er in verschillende prijsklassen; van ongeveer 1500 euro tot een paar duizend euro. Wie van plan is de e-bike slechts te gaan gebruiken voor een ritje naar de supermarkt om de hoek, moet misschien nog eens goed nadenken over deze grote aanschaf. Deze tips voor de aanschaf van een e-bike helpen je bij je keuze. 

Onderhoud 

Fiets je al 30 jaar op dezelfde oude fiets en ben je hooguit zo nu en dan geld kwijt aan een onderhoudsbeurtje en nieuwe banden? Bij een e-bike werkt dat anders. Dat komt vooral door de elektrische onderdelen. De accu heeft niet het eeuwige leven en ook de kosten voor onderhoud en reparatie zijn duurder dan voor de fiets zonder motortje. Realiseer je dus dat de kosten niet ophouden bij de aanschaf.  

Lege accu 

Weet dat, zodra de accu leeg is, het fietsen vaak erg zwaar gaat. Let dus goed op je actieradius (de totale afstand die je kunt fietsen zonder de accu tussentijds op te laden) en zorg dat je niet met een lege accu komt te staan. Tip: ga je een leuke tocht maken? Bekijk dan van tevoren waar laadpunten op de route staan. Er zijn verschillende sites die aangeven waar deze punten te vinden zijn.    

Meer weten over prettig en veilig blijven fietsen?

Bekijk Kennis opfrissen of Verkeersregels voor fietsers!