Zo ga je om met verschillende snelheden op het fietspad

Tips en hulpmiddelen

Voor iedere verkeersdeelnemer geldt: hoe sneller je gaat, hoe langer het duurt voordat je stilstaat. Hoe ga je als fietser om met verschillende snelheden op het fietspad? En hoe kies je zelf voor de juiste snelheid?

VVN Veilig Verkeer Nederland snelheden fietspad veilig onderweg

Verschillende snelheden

Gewone fietsen, e-bikes, brommers, scooters en wielrenners: allemaal hebben ze hun eigen snelheid. Hou er tijdens het fietsen dus rekening mee dat snelheden flink verschillen. Ook zijn niet alle weggebruikers goed te horen.

Het is soms best verwarrend met al die verschillende voertuigen. Wie kun je tegenkomen op het fietspad? Lees welke weggebruikers op het fietspad mogen en welke niet.

Pas altijd je snelheid aan de situatie aan.

Doe lekker rustig aan

Bij hogere snelheden neemt je stopafstand toe. Het duurt dan langer voordat je stilstaat. Fiets je zelf op een e-bike, dan fiets je waarschijnlijk wat sneller dan op de gewone fiets. Ook schatten anderen je snelheid mogelijk lager in. Daarom een belangrijke tip: fiets rustig waar dat nodig is, bijvoorbeeld in drukke of complexe verkeerssituaties en bij slecht weer. Dat geldt natuurlijk ook als je een gewone fiets hebt. Zo heb je meer tijd om goed vooruit te kijken sta je op tijd stil wanneer dat nodig is. Ook andere verkeersdeelnemers kunnen beter reageren op de situatie.

Meer weten over prettig en veilig blijven fietsen?

Bekijk Kennis opfrissen of Verkeersregels voor fietsers!