Hulpmiddelen voor automobilisten

We willen met elkaar zo lang mogelijk blijven autorijden. Technologieën en aanpassingen in je auto kunnen daarbij een grote hulp zijn. We zetten er hieronder een paar op een rij.

Veilig Verkeer Nederland automobilist

Navigatiesysteem 

Een van de fijnste uitvindingen: het navigatiesysteem. De routeplanner leidt ons moeiteloos de weg. Let er bij gebruik wel op dat je de aandacht voldoende op de weg houdt. Stel de route daarom in voor vertrek en maak gebruik van gesproken instructies, zodat je niet veel naar het scherm hoeft te kijken. Stel het volume vooraf zo in, dat je de stem altijd goed kunt horen.  

Tip: Heb je geen navigatiesysteem en wil je er eentje aanschaffen? Let er dan op dat je de afgebeelde informatie snel en gemakkelijk kunt waarnemen. Een groter scherm is vaak prettiger en duidelijker leesbaar. Schermen met duidelijke kleuren en symbolen zorgen ervoor dat je minder lang op het scherm hoeft te kijken wanneer de gesproken instructies toch niet toereikend zijn. 

Automaat 

Gaat het schakelen niet meer zo soepel of vind je het lastig om je aandacht te verdelen? Overweeg dan eens om van handgeschakelde auto over te stappen op een automaat. In het begin is het even wennen, maar zodra die periode voorbij is, ervaren veel bestuurders dat het rijden meer ontspannen gaat. Vraag bij de dealer een proefrit aan.  

Opzetspiegels of dodehoekspiegel 

Een dodehoekspiegel of opzetspiegel zijn geen vervangers van het kijken over de schouder, maar zijn wel een grote hulp. Voordeel van een opzetspiegel is dat er geen zicht verloren gaat van je buitenspiegel.  

Adaptieve koplampen 

Fijne hulp wanneer je in het donker rijdt; adaptieve koplampen. Deze koplampen bewegen mee wanneer je de bocht in stuurt. Op deze manier kun je het verloop van de weg in het donker beter waarnemen. De lampen helpen bestuurders ook verder de bocht in te kijken.  

Aangepaste auto 

Een aangepaste auto is een auto die aangepast is zodat iemand met een beperking erin kan rijden (als passagier of als bestuurder). Wil je de auto aan laten passen, dan zijn er de volgende mogelijkheden:

  • Een stoel (of bijrijder stoel) die kan draaien en naar buiten kan schuiven 
  • Een aangepaste besturing 
  • Een verhoogd dak of een verlaagde vloer 
  • Een systeem om de rolstoel in de auto te rijden 
  • Ruimte te maken voor de rolstoel door andere stoelen weg te halen 
  • Handbediening voor remmen en gas geven 

Bekijk hier alle aanpassingen op een rij. Wil je je auto aan laten passen? Dan moet je de auto laten keuren door de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Het bedrijf dat de auto aanpast, regelt dit meestal. 

Technische snufjes

Moderne auto’s zijn uitgerust met de nieuwste technologieën en bieden zo ondersteuning tijdens het rijden. Lane Departure Warning System, Lane Keep Assist, Adaptive Cruise Control, Electronic Stability Program. Wat is het precies? Lees alles over deze handige technische snufjes.

Meer adviezen over veilig en prettig blijven autorijden? Bekijk tips en hulpmiddelenverkeersregels of fris je kennis op!