Technische snufjes in de auto: wat is er op de markt?

Het is waarschijnlijk al jaren geleden dat je je rijbewijs hebt gehaald. Het voertuig waarin je ooit examen hebt afgelegd zag er heel anders uit dan de auto van nu. Gelukkig maar, want moderne auto’s zijn veel veiliger en helpen je tijdens het autorijden. Hieronder vind je uitleg over de verschillende systemen.

Veilig Verkeer Nederland technische snufjes auto

Rijstrookassistentie: Lane Departure Warning 

Het Lane Departure Warning System waarschuwt je door middel van lichte trilling en/of geluidssignaal wanneer je per ongeluk de rijbaan dreigt te verlaten. Wijk je van de rijstrook af zonder je richtingaanwijzer te gebruiken, dan krijg je een seintje. Lane Departure Warning is vaak gecombineerd met een dode-hoek-bewaking. Zit er een auto in je dode hoek, dan word je daarop geattendeerd, door middel van een waarschuwingslamp in de buitenspiegel.

Rijstrookassistentie: Lane Keep Assist 

De Lane Keep Assist gaat nog een stapje verder dan het Lane Departure Warning System. Dit systeem waarschuwt niet alleen als je per ongeluk de rijstrook verlaat zonder richting aan te geven, Lane Keep Assist stuurt je ook nog eens veilig terug naar je rijstrook. Zowel Lane Departure Warning als Lane Keeping Assist scant sensoren op het wegdek.  

Adaptive Cruise Control (ACC) 

Veel auto’s zijn tegenwoordig uitgerust met Adaptive Cruise Control (ACC). Cruise Controle (CC) kennen we al langer; het laat de wagen met een constante snelheid rijden. ACC is nog een stukje intelligenter. Dit systeem is in staat de snelheid en volgafstand te regelen. Met andere woorden; ACC kan remmen en gas geven. Wanneer je te dicht op een voorganger rijdt, dan past ACC de snelheid aan.  

Electronic Stability Program (ESP)  

Een Electronic Stability Program (ESP) is een rijveiligheidssysteem. Het ondersteunt de bestuurder wanneer het voertuig in een kritieke situatie terechtkomt. Dreigt de auto in een slip te raken, dan grijpt ESP in. Het systeem voorkomt door middel van korte, krachtige remingrepen op één van de wielen van de auto, dat de bestuurder de controle over de auto verliest. 

Zelf in de hand 

Natuurlijk zorg je er altijd voor dat je auto tiptop in orde is. Je laat hem op tijd keuren en geeft hem regelmatig een onderhoudsbeurt. Maar veilig deelnemen aan het verkeer zit hem niet enkel in de hardware. Misschien is er bij jezelf ook wel iets veranderd. Zijn je ogen of gehoor achteruit gegaan? Ben je nog up-to-date wat betreft je verkeerskennis en -gedrag? Lees wat jij kunt doen om veilig te blijven autorijden en ontdek je mogelijkheden of beperkingen.

Meer adviezen over veilig en prettig blijven autorijden? Bekijk tips en hulpmiddelenverkeersregels of fris je kennis op!