Automobilisten

Er zijn zo’n 8,5 miljoen personenauto’s in Nederland. Ruim een derde van alle verkeersslachtoffers in 2020 was inzittende van een personenauto. Tijd voor wat feiten en cijfers over autogebruik in Nederland.

Feiten en cijfers over autogebruik in Nederland

Volgens het CBS zijn er zo’n 8,5 miljoen personenauto’s in Nederland. Uit hun cijfers blijkt ook dat steeds meer mensen van 75 jaar of ouder een auto bezitten. Ook legt deze groep steeds meer kilometers af met de auto dan 10 jaar geleden. Het aantal elektrische en hybride auto’s is groeiend. Begin 2019 telde Nederland bijna 315.000 elektrische en hybride auto’s, dat is een stijging van 16 procent vergeleken met een jaar eerder. Wel is het aandeel in het totale autopark met bijna 4 procent nog steeds relatief klein.

Dubbel zoveel slachtoffers onder scholieren na de zomervakantie

Wist je dat er in de periode na de zomervakantie bijna twee keer zoveel verkeersslachtoffers zijn onder fietsende scholieren dan in de rest van het jaar? Niet voor niets voert Veilig Verkeer Nederland al jarenlang de campagne De scholen zijn weer begonnen. Daarin roepen we automobilisten op om in de weken na de zomervakantie extra rekening te houden met scholieren op de fiets. 

Onze scholen zijn weer begonnen actie Veilig Verkeer Nederland

Blijven autorijden, ook als je ouder wordt

De auto is voor veel mensen de manier om zich zelfstandig te verplaatsen in het verkeer. Als autorijden vroeg of laat minder makkelijk gaat, zijn er manieren om toch weer met de auto veilig aan het verkeer deel te nemen. 

Veilig Verkeer Nederland autorijden mobiel

Ik rij MONO!

Smartphonegebruik en deelname aan het verkeer, dat is een onverantwoorde en gevaarlijke combinatie. Toch is het heel verleidelijk om tijdens het rijden je smartphone te gebruiken. Het leidt het volgens inschatting van de SWOV tot enkele tientallen slachtoffers per jaar. Daarom is de campagne 'MONO' in het leven geroepen.

Veilig Verkeer Nederland MONO rijden smartphone