Afleiding door smartphonegebruik

Je smartphone is onmisbaar. Je wilt bereikbaar zijn en niets missen. Het is heel verleidelijk om, ook tijdens het autorijden of fietsen, even je smartphone te checken. En toch: we weten allemaal dat je smartphone gebruiken terwijl je aan het verkeer deelneemt een gevaarlijke combinatie is. Het leidt naar schatting tot enkele tientallen slachtoffers per jaar.

Risico’s van smartphonegebruik in het verkeer

Gebruik je tijdens het autorijden of op de fiets je smartphone, dan moet je je aandacht verdelen tussen je telefoon en het verkeer. Je ziet niet goed wat er om je heen gebeurt. Je mist borden en tekens op de weg. En je reageert minder snel op andere weggebruikers. Vooral in onverwachte situaties kan dat natuurlijk levensgevaarlijk zijn.

Wist je dat?

  • 10 miljoen Nederlanders hebben een smartphone. De helft daarvan gebruikt de smartphone in het verkeer.
  • Het gebruik van de smartphone leidt in het Nederlandse verkeer tot enkele tientallen doden en honderden gewonden per jaar.
  • Lees of schrijf je een bericht op je smartphone, dan is het ongevalsrisico 2,5x groter.
  • Vooral binnenkomende berichten zijn een grote verleiding.
  • Je kan jezelf kan beschermen tegen deze verleiding door te zorgen dat je geen berichten of notificaties binnen krijgt. Zet je telefoon op stil!

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Feitjes over afleiding op de fiets

Het lezen of schrijven van berichten tijdens het autorijden of fietsen heeft invloed op: 

  • het waarnemen van de weg en het verkeer
  • je reactievermogen 
  • de controle over de auto of fiets 
  • het inschatten van verkeerssituaties 
  • het zien van verkeersborden of andere aanwijzingen

Fear of missing out

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en is op bijna elk moment van de dag bereikbaar. De ‘fear of missing out’ maakt dat we niets meer willen missen. We verwachten van elkaar direct antwoord op berichten en telefoontjes, zowel privé als op het werk. 

Maar hoe zou het zijn als je in het verkeer eens even niet bereikbaar bent? Dat je je familie, vrienden en collega’s laat weten dat je op een later moment zult antwoorden, omdat je onderweg bent?  

Afleiding minimaliseren

Veilig Verkeer Nederland roept iedereen op om tijdens verkeersdeelname de telefoon weg te stoppen of op ‘niet storen’ te zetten. Dat is niet altijd makkelijk, want de telefoon is een grote verleiding en het is heel menselijk om te reageren als je een piepje hoort of een bericht ziet binnenkomen. Daarom bieden wij tips en hulpmiddelen, zoals apps, om afleiding van de telefoon te minimaliseren. Wij leren kinderen over de risico’s van afleiding in het verkeer met de special Doe meer met MONO en de game Wheelie Pop. En wij wijzen mensen op de voordelen van gefocust aan het verkeer deel te nemen. 


 

'Veel mensen ervaren sociale druk als zij een berichtje ontvangen terwijl zij achter het stuur zitten. Wij vinden het belangrijk onze verantwoordelijkheid te nemen voor de verkeersveiligheid. Dat doen wij graag in nauwe samenwerking met Veilig Verkeer Nederland. We verwerken daarom de boodschap ‘Stuur vast, smartphone los’ in al onze smartphonecampagnes en we verlichten de sociale druk met de In-Traffic Reply App. Deze app verstuurt automatisch reacties zonder dat jij je handen van het stuur hoeft te halen. Zo blijf je sociaal én veilig onderweg. Ook hebben wij voor middelbare scholieren een virtual reality game ter bewustwording van gevaarlijke situaties in het verkeer ontwikkeld.'

Menno van den Berg - Vice President Mobile bij Samsung Electronics Benelux

Lees meer over MONO: