Afleiding door smartphonegebruik

Je smartphone is onmisbaar. Je wilt bereikbaar zijn en niets missen. Het is heel verleidelijk om, ook tijdens het autorijden of fietsen, even je smartphone te checken. En toch: we weten allemaal dat je smartphone gebruiken terwijl je aan het verkeer deelneemt een gevaarlijke combinatie is. Het leidt naar schatting tot enkele tientallen slachtoffers per jaar.

Afstappen als je gaat bellen

Risico’s van smartphonegebruik in het verkeer

Gebruik je tijdens het autorijden of op de fiets je smartphone, dan moet je je aandacht verdelen tussen je telefoon en het verkeer. Je ziet niet goed wat er om je heen gebeurt. Je mist borden en tekens op de weg. En je reageert minder snel op andere weggebruikers. Vooral in onverwachte situaties kan dat natuurlijk levensgevaarlijk zijn.

Wist je dat?

  • 10 miljoen Nederlanders hebben een smartphone. De helft daarvan gebruikt de smartphone in het verkeer.
  • Het gebruik van de smartphone leidt in het Nederlandse verkeer tot enkele tientallen doden en honderden gewonden per jaar.
  • Lees of schrijf je een bericht op je smartphone, dan is het ongevalsrisico 2,5x groter.
  • Vooral binnenkomende berichten zijn een grote verleiding.
  • Je kan jezelf kan beschermen tegen deze verleiding door te zorgen dat je geen berichten of notificaties binnen krijgt. Zet je telefoon op stil!

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu

MONO: Ongestoord onderweg

Veilig Verkeer Nederland is partner in de overheidscampagne MONO: als je rijdt, focus je op het verkeer. MONO is ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding van je smartphone. Zodat je je ogen op de weg houdt en niet op je scherm.  Nederland gaat ongestoord onderweg. Rij MONO, fiets MONO.

  • Niet storen instellen voor Android
  • Niet storen instellen voor iPhone
Veilig Verkeer Nederland MONO rijden smartphone

Het lezen of schrijven van berichten tijdens het autorijden of fietsen heeft invloed op: 

  • het waarnemen van de weg en het verkeer
  • je reactievermogen 
  • de controle over de auto of fiets 
  • het inschatten van verkeerssituaties 
  • het zien van verkeersborden of andere aanwijzingen

Regels rond smartphonegebruik in het verkeer 

Tijdens het autorijden en fietsen is het verboden om je telefoon in de hand te houden en te bedienen. Handheld bellen, sms-en, appen of je muziekspeler bedienen is dus allemaal niet toegestaan. Daar kun je dan ook een boete voor krijgen. 

Dit geldt sinds 1 juli 2019 voor alle bestuurders van voertuigen, dus ook voor bijvoorbeeld fietsers en trambestuurders.  

In de auto mag je de telefoon wel bedienen (handsfree) via het dashboard als je dat vóór het rijden instelt. Ook is spraakbediening toegestaan. 

Het verbod geldt overigens niet alleen voor telefoons, maar ook voor bijvoorbeeld muziekspelers, tablets en navigatiesystemen. Dit zijn tenslotte ook apparaten die kunnen afleiden. Het verbod gaat ook hier alleen over het vasthouden en bedienen van het apparaat. Navigatie kan je dus nog wel gebruiken door de telefoon in de houder te zetten of door de spraakfunctie te gebruiken. Luister je graag naar muziek in de auto of op de fiets? Zorg er dan voor dat je muziek niet te hard staat. Zo blijf je omgevingsgeluiden goed horen.

Fear of missing out

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en is op bijna elk moment van de dag bereikbaar. De ‘fear of missing out’ maakt dat we niets meer willen missen. We verwachten van elkaar direct antwoord op berichten en telefoontjes, zowel privé als op het werk. 

Maar hoe zou het zijn als je in het verkeer eens even niet bereikbaar bent? Dat je je familie, vrienden en collega’s laat weten dat je op een later moment zult antwoorden, omdat je onderweg bent?  

Afleiding minimaliseren

Veilig Verkeer Nederland roept iedereen op om tijdens verkeersdeelname de telefoon weg te stoppen of op ‘niet storen’ te zetten. Dat is niet altijd makkelijk, want de telefoon is een grote verleiding en het is heel menselijk om te reageren als je een piepje hoort of een bericht ziet binnenkomen. Daarom bieden wij tips en hulpmiddelen, zoals apps, om afleiding van de telefoon te minimaliseren. Wij leren kinderen over de risico’s van afleiding in het verkeer. En wij wijzen mensen op de voordelen van gefocust aan het verkeer deel te nemen. 

"Veel mensen ervaren sociale druk als zij een berichtje ontvangen terwijl zij achter het stuur zitten. Wij vinden het belangrijk onze verantwoordelijkheid te nemen voor de verkeersveiligheid. Dat doen wij graag in nauwe samenwerking met Veilig Verkeer Nederland. We verwerken daarom de boodschap ‘Stuur vast, smartphone los’ in al onze smartphonecampagnes en we verlichten de sociale druk met de In-Traffic Reply App. Deze app verstuurt automatisch reacties zonder dat jij je handen van het stuur hoeft te halen. Zo blijf je sociaal én veilig onderweg. Ook hebben wij voor middelbare scholieren een virtual reality game ter bewustwording van gevaarlijke situaties in het verkeer ontwikkeld."

Menno van den Berg - Vice President Mobile - Samsung Electronics Benelux

Apps

In-Traffic Reply 

Samsung, partner van Veilig Verkeer Nederland, biedt de gratis app In-Traffic Reply, die automatisch berichten stuurt wanneer jij in het verkeer telefoontjes of berichten binnenkrijgt. Je kan een standaard bericht kiezen, of zelf een persoonlijk bericht schrijven. De app is alleen beschikbaar voor Android. 

WheeliePop 

Wheelie Pop is een superleuke game waarmee kinderen spelenderwijs leren om de verleiding van de telefoon te weerstaan. Je kan het thuis spelen, maar het is ook heel geschikt voor een leuke verkeersles op school.

SafeDrivePod 

De SafeDrivePod is een complete oplossing die ervoor zorgt dat het scherm van je smartphone volledig geblokkeerd is tijdens het rijden. Het is een apparaatje ter grootte van een flessendopje dat je in je auto bevestigt. Deze is gekoppeld met een app op je telefoon die bijhoudt of je aan het rijden bent.

Automodus

Interpolis, partner van Veilig Verkeer Nederland, roept verkeersdeelnemers op om in Automodus te gaan. Zet de app aan, rij weg en krijg bij aankomst op je bestemming punten. Daarmee spaar je euro's voor een goed doel! Hoe langer je je scherm niet aanraakt, hoe meer punten je verdient. Beschikbaar voor zowel Android als iOS.

Download Automodus in de Google Playstore of de App store!