Fietscheck bij het verkeersexamen: vijf vragen van organisatoren

Voor het VVN praktisch Verkeersexamen hebben kinderen een veilige fiets nodig. Daarom vindt enkele weken voorafgaand aan het examen vaak een fietscheck plaats. Wij geven antwoord op vijf veelgestelde vragen van mensen die de fietscheck organiseren.

fietscheck

1. Wanneer kondig je de fietscheck aan?

Laat school enkele weken voor het examen aandacht besteden aan de fietscheck. Dat geeft ouders en kinderen de tijd om thuis de fiets te checken en eventueel te repareren. En het voorkomt dat kinderen bij de start van het examen verschijnen met een fiets die veilig is.

2. Aan welke eisen moet een fiets voldoen?

Veilig Verkeer Nederland heeft een fietscheckkaart ontwikkeld waar de 15 punten op staan waar een veilige fiets aan voldoet. Bekijk de 15 fietscheck-punten

3. Hoe weten ouders aan welke eisen de fiets moet voldoen?

Deel op school fietscheckkaarten uit zodat kinderen en ouders weten aan welke eisen de fiets moet voldoen. Je vindt de fietscheckkaarten hier. Er komt begin 2020 ook een app waarmee de kinderen met hun ouders, verkeersouders of klas de fietsen kunnen checken.

4. Wat doe ik met een onveilige fiets bij het VVN praktisch Verkeersexamen?

Vind jij bij het examen de fiets echt niet veilig, laat het kind dan op een andere fiets rijden. Veel organisatoren regelen dit met een lokale fietsenmaker. En anders is er vast wel een klasgenoot die zijn fiets even uit kan lenen. We vinden het belangrijk dat het kind wel examen kan doen.Zorg wel dat de ouders van het kind geïnformeerd worden dat de eigen fiets niet in orde is, door bijvoorbeeld naast het diploma ook een fietscheckkaart mee te geven.

Dat het kind op een veilige fiets rijdt, is de verantwoordelijkheid van de ouders. Degene die het examen organiseert is daar niet voor aansprakelijk. Daarom is het belangrijk om enkele weken voor het examen de fietscheck al te doen.  

5. Hoe kan ik de kinderen betrekken?

Kinderen van groep 7 of 8 kunnen heel goed zelf helpen bij de fietscheck. Dat is niet alleen leuk om te doen, het zorgt er ook voor dat de kinderen het belang inzien van een veilige fiets.

Kinderen van groep 7 en 8 kunnen heel goed zelf hun fiets checken