Hoe 'smartphone aware' zijn Nederlandse bedrijven?

Ruim de helft van de werknemers heeft instructies van de werkgever voor het gebruik van de smartphone tijdens het rijden van zakelijke kilometers. 

In 2018 hebben Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) gezamenlijk onderzoek gedaan naar het gebruik van smartphones tijdens het rijden. Meer dan 1.000 bezitters van leaseauto’s hebben hieraan meegedaan. Uitkomst is dat ruim 50% van de deelnemende bedrijven op de goede weg is en de werknemer instructies geeft voor het gebruik van de smartphone tijdens het rijden van zakelijke kilometers. 28% van de bedrijven biedt daarbij hulp aan. Dat er nog een lange weg te gaan is voordat de intrinsieke motivatie is bereikt om het goede te doen is zeker.

Afleiding door smartphonegebruik in het verkeer is één van de grootste risico's in het verkeer. Het leidt naar schatting jaarlijks tot enkele tientallen ongevallen. Daarom is Veilig Verkeer Nederland partner in de campagne MONO van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.