Afleiding door smartphonegebruik

Je smartphone is onmisbaar. Je wilt bereikbaar zijn en niets missen. Het is heel verleidelijk om, ook tijdens het autorijden of fietsen, even je smartphone te checken. En toch: we weten allemaal dat je smartphone gebruiken terwijl je aan het verkeer deelneemt een gevaarlijke combinatie is. Het leidt naar schatting tot enkele tientallen slachtoffers per jaar.

Risico’s van smartphonegebruik in het verkeer

Gebruik je tijdens het autorijden of op de fiets je smartphone, dan moet je je aandacht verdelen tussen je telefoon en het verkeer. Je ziet niet goed wat er om je heen gebeurt. Je mist borden en tekens op de weg. En je reageert minder snel op andere weggebruikers. Vooral in onverwachte situaties kan dat natuurlijk levensgevaarlijk zijn.

"Wist je dat het risico op  een ongeval verdubbelt als je een telefoongesprek voert? Lees of typ je een bericht, dan is de kans op een ongeval 6 keer zo groot. "

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Het lezen of schrijven van berichten tijdens het autorijden of fietsen heeft invloed op: 

  • het waarnemen van de weg en het verkeer
  • je reactievermogen 
  • de controle over de auto of fiets 
  • het inschatten van verkeerssituaties 
  • het zien van verkeersborden of andere aanwijzingen

"Wat gebeurt er als je een berichtje leest tijdens het rijden? Rijd je in de bebouwde kom met 50 km/u, dan heb je 42 meter gereden zonder op te letten. Dat is de lengte van een half voetbalveld! Rijd je 120 km/u op de snelweg, dan heb je na 3 seconden al 100 meter afgelegd. Dan ben je dus - zonder te kijken - een heel voetbalveld overgestoken."

Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Regels rond smartphonegebruik in het verkeer 

Tijdens het autorijden en fietsen is het verboden om je telefoon in de hand te houden en te bedienen. Handheld bellen, sms-en, appen of je muziekspeler te bedienen is dus allemaal niet toegestaan. Daar kun je dan ook een boete voor krijgen. 

Dit geldt sinds 1 juli 2019 voor alle bestuurders van voertuigen, dus ook voor bijvoorbeeld fietsers en trambestuurders.  

In de auto mag je de telefoon wel bedienen (handsfree) via het dashboard als je dat vóór het rijden instelt. Ook is spraakbediening toegestaan. 

Het verbod geldt overigens niet alleen voor telefoons, maar ook voor bijvoorbeeld muziekspelers, tablets en navigatiesystemen. Dit zijn tenslotte ook apparaten die kunnen afleiden. Het verbod gaat ook hier alleen over het vasthouden en bedienen van het apparaat. Navigatie kan je dus nog wel gebruiken door de telefoon in de houder te zetten of door de spraakfunctie te gebruiken.  

Fear of missing out

Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone en is op bijna elk moment van de dag bereikbaar. De ‘fear of missing out’ maakt dat we niets meer willen missen. We verwachten van elkaar direct antwoord op berichten en telefoontjes, zowel privé als op het werk. 

Maar hoe zou het zijn als je in het verkeer eens even niet bereikbaar bent? Dat je je familie, vrienden en collega’s laat weten dat je op een later moment zult antwoorden, omdat je onderweg bent?  

Afleiding minimaliseren

Veilig Verkeer Nederland roept iedereen op om tijdens verkeersdeelname de telefoon weg te stoppen of op ‘niet storen’ te zetten. Dat is niet altijd makkelijk, want de telefoon is een grote verleiding en het is heel menselijk om te reageren als je een piepje hoort of een bericht ziet binnenkomen. Daarom bieden wij tips en hulpmiddelen, zoals apps, om afleiding van de telefoon te minimaliseren. Wij leren kinderen over de risico’s van afleiding in het verkeer. En wij wijzen mensen op de voordelen van gefocust aan het verkeer deel te nemen. 

MONO: Ongestoord onderweg

Veilig Verkeer Nederland is partner in de overheidscampagne MONO: als je rijdt, focus je op het verkeer. MONO is ongestoord onderweg zijn, zonder afleiding van je smartphone. Zodat je je ogen op de weg houdt en niet op je scherm.  Nederland gaat ongestoord onderweg. Rij MONO, fiets MONO.

  • Niet storen instellen voor Android
  • Niet storen instellen voor iPhone
Veilig Verkeer Nederland MONO rijden smartphone

Apps om afleiding tegen te gaan

De beste manier om afleiding tegen te gaan, is te zorgen dat je niet in de verleiding komt om berichten te lezen of te versturen. Dat vraagt nogal wat discipline. Gelukkig zijn er hulpmiddelen! 

"Veel mensen ervaren sociale druk als zij een berichtje ontvangen terwijl zij achter het stuur zitten. Wij vinden het belangrijk onze verantwoordelijkheid te nemen voor de verkeersveiligheid. Dat doen wij graag in nauwe samenwerking met Veilig Verkeer Nederland. We verwerken daarom de boodschap ‘Stuur vast, smartphone los’ in al onze smartphonecampagnes en we verlichten de sociale druk met de In-Traffic Reply App. Deze app verstuurt automatisch reacties zonder dat jij je handen van het stuur hoeft te halen. Zo blijf je sociaal én veilig onderweg. Ook hebben wij voor middelbare scholieren een virtual reality game ter bewustwording van gevaarlijke situaties in het verkeer ontwikkeld."

Menno van den Berg - Vice President Mobile - Samsung Electronics Benelux

Apps

In-Traffic Reply 

Samsung, partner van Veilig Verkeer Nederland, biedt de gratis app In-Traffic Reply, die automatisch berichten stuurt wanneer jij in het verkeer telefoontjes of berichten binnenkrijgt. Je kan een standaard bericht kiezen, of zelf een persoonlijk bericht schrijven. De app is alleen beschikbaar voor Android. 

WheeliePop 

Wheelie Pop is een superleuke game waarmee kinderen spelenderwijs leren om de verleiding van de telefoon te weerstaan. Je kan het thuis spelen, maar het is ook heel geschikt voor een leuke verkeersles op school.

SafeDrivePod 

De SafeDrivePod is een complete oplossing die ervoor zorgt dat het scherm van je smartphone volledig geblokkeerd is tijdens het rijden. Het is een apparaatje ter grootte van een flessendopje dat je in je auto bevestigt. Deze is gekoppeld met een app op je telefoon die bijhoudt of je aan het rijden bent.

Automodus

Interpolis, partner van Veilig Verkeer Nederland, roept verkeersdeelnemers op om in Automodus te gaan. Zet de app aan, rij weg en krijg bij aankomst op je bestemming punten. Hoe langer je je scherm niet aanraakt, hoe meer punten je verdient. Alleen beschikbaar voor Android.  

Verkeersles over afleiding in het verkeer

Je kunt beter iets goed aanleren dan dat je later weer moet afleren. Daarom is groep 7 en 8 het uitgelezen moment om kinderen bewust te maken van de risico’s van afleiding in het verkeer. Met onze lessen wordt dat een ervaring waar de kinderen thuis niet uitgepraat raken!

Op de fiets? Even niets… 

De kinderen ervaren in deze les zelf hoe moeilijk het is om twee dingen tegelijk te doen. Ze discussiëren over de risico’s van afleiding in het verkeer én bedenken zelf wat mogelijke oplossingen zijn. Met dit lespakket gaan de kinderen echt actief aan de slag met het onderwerp afleiding in het verkeer door mobieltjes. 

Veilig verkeer Nederland Op de fiets even niets

WheeliePop 

Hoe kan je kinderen beter interesseren voor verkeer dan met een game? WheeliePop is meer dan alleen maar een superleuk spel!  Speel de game en werk tegelijkertijd aan bewustzijn over het gebruik van de telefoon op de fiets. Én aan daadwerkelijke gedragsverandering. De app is gratis beschikbaar in de appstores. Met onze handleiding kun je kiezen uit 5 spelvormen die je kunt gebruiken in de verkeersles.

Veilig Verkeer Nederland WheeliePop smartphone afleiding game app