VVN Verkeersouders

Iedereen wil dat zijn kind veilig naar school kan lopen of fietsen. Het is belangrijk dat de kinderen daar wat hulp bij krijgen. Van verkeersouders bijvoorbeeld. Als VVN Verkeersouder vorm je de verbinding tussen de basisschool, ouders, gemeente, politie en andere organisaties. Wij helpen je met tips en materialen.

verkeersouders

Wat doet een verkeersouder?

Als verkeersouder help je mee aan de verkeersveiligheid rondom de school. Je denkt bijvoorbeeld mee over veilige school-huisroutes of organiseert praktische verkeersactiviteiten voor de leerlingen.  

Door het organiseren van allerlei activiteiten, zoals een zichtbaarheidsactie of oversteekproject, leren kinderen om zelf de gevaren van het verkeer in te schatten. Samen met andere ouders maak je het gebied rondom school veiliger. Ook kun je de leerkracht helpen bij verkeerslessen.

In de praktijk betekent het bijvoorbeeld dat je:

  • verkeersactiviteiten voor de kinderen helpt organiseren, zoals een les veilig oversteken.
  • meehelpt aan bewustwording van verkeersregels en verkeersveilig gedrag. Je doet bijvoorbeeld een complimentenactie voor ouders die het goede voorbeeld geven op de route naar school. 
  • het naar school lopen en fietsen stimuleert met de actie ‘Op voeten en fietsen naar school’. Kinderen worden hierdoor vaardiger in het verkeer en bewegen is gezond.
  • helpt met het oefenen voor het praktisch Verkeersexamen of tijdens het examen een controlepost bemant.

"De school zit vlakbij het spoor en een kruising, dus ik vind veilig verkeer voor de leerlingen erg belangrijk. De kinderen zijn altijd zo enthousiast. Verkeersles is natuurlijk even wat anders dan taal en rekenen: ze kunnen het echt ervaren!"

Reyer Kok - VVN Verkeersouder in Velp

Verkeerspakketten en Verkeersouderlidmaatschap

Wist je dat in Nederland zeker 3.200 verkeersouders actief zijn? Zij zetten zich in voor een verkeersveilige schoolomgeving. Verkeersouder ben je trouwens nooit alleen, ook al ben je misschien de enige verkeersouder op jouw school. Je werkt samen met school en ook Veilig Verkeer Nederland is er voor jou. Wij hebben hiervoor het Verkeersouderlidmaatschap opgezet en bieden gratis verkeerspakketten aan om je te helpen.  

Een basisschool kan zich al voor € 95,- per jaar aanmelden voor het Verkeersouderlidmaatschap. Hiermee kan een verkeersouder jaarlijks 4 gratis verkeerspakketten bestellen. In de VVN verkeerspakketten zit al het materiaal dat de verkeersouder nodig heeft voor het organiseren van speciale acties. De populairste pakketten zijn: zichtbaarheid, veilige fiets, veilig oversteken én op voeten en fietsen naar school.

Meld je aan als VVN Verkeersouder

Wil jij actief bijdragen aan een verkeersveilige schoolomgeving van de school van je kind? Of de leerkracht helpen bij verkeerslessen? Meld je dan aan als verkeersouder bij Veilig Verkeer Nederland. En weet dat je er niet alleen voor staat. Jouw school kan zich aanmelden voor het Verkeersouderlidmaatschap, waardoor we je helpen met 4 gratis verkeerslessen per jaar.

Is er op school al een verkeerswerkgroep of een verkeersouder actief? Dat is helemaal mooi. Sluit je daar bij aan en bundel de krachten.    

Veilig Verkeer Nederland verkeersouder

Omdenken-podcast

Gelukkig zien de meeste mensen het nut in van verkeersactiviteiten en dragen ze hun steentje bij. Toch bestaat de kans dat je aanloopt tegen weerstand. Dat merkt ook VVN Verkeersouder Henno. Omdenken-grondlegger Berthold Gunster gaat met hem in gesprek en geeft tips over hoe je dit kunt ombuigen naar iets positiefs. Zo kun je je met meer plezier inzetten voor veilig verkeer!

Podcast Omdenken