Meest gemelde probleem in woonwijk is te hoge snelheid

Te hard rijden is een belangrijke veroorzaker van verkeersongevallen: naar schatting wordt een derde van de dodelijke ongevallen direct of indirect veroorzaakt door een te hoge snelheid. Om de impact van snelheid op de remweg van een auto aan te tonen organiseren wij daarom vandaag - samen met Volvo Car Nederland en Michelin - VVN Remwegdemo's met Basisschool De Vlieger in Leiden. Deze VVN Remwegdemo's vinden plaats tussen 9:00 en 11:00 uur op het Parkeerterrein van voetbalclub UVS in Leiden.

Remwegdemo VVN

In actie voor een veiligere buurt

Naast het feit dat een hogere snelheid in woonwijken zorgt voor meer verkeersongevallen, is dit bij ons VVN Participatiepunt ook de meest gemelde verkeersveiligheidsprobleem door buurtbewoners. Via het VVN Participatiepunt kan iedereen een melding maken van verkeersonveilige situaties in de buurt. Je ontvangt dan advies van ons om deze situatie te verbeteren, waar mogelijk in overleg met de gemeente. Om buurtbewoners te ondersteunen bieden we verschillende VVN Buurtacties aan.

VVN Remwegdemo

De VVN Remwegdemo maakt deel uit van deze ruim 900 VVN Buurtacties die wij jaarlijks organiseren met buurtbewoners en in samenwerking met onze partners Volvo Car Nederland en Michelin. Het doel van de demo? Bewoners laten zien dat een hogere snelheid zorgt voor een (behoorlijk) langere remweg. 

"De meeste verkeersslachtoffers ontstaan als gevolg van een te hoge snelheid. Te hoge snelheid in woonwijken is een groeiend probleem. Het probleem van te hoge snelheden speelt wereldwijd. Met de buurtactie VVN Remwegdemo's willen wij samen met onze partners Volvo en Michelin direct laten zien wat snelheid doet. Wij hopen door middel van de remwegdemo bij te dragen aan een verandering van het rijgedrag en daarmee aan het verminderen van het aantal ongevallen."

Evert-Jan Hulshof, directeur Veilig Verkeer Nederland

De impact van snelheid 

Met hoeveel meter de remweg toeneemt? Als je plotseling moet stoppen is de minimale reactietijd één seconde. Als je sneller rijdt leg je meer meters af voordat je stilstaat: de totale remweg (je reactietijd + de remweg) neemt toe. Hieronder zie je hoe de stopafstand verdubbelt wanneer je je snelheid verhoogt van 30 km/uur naar 50 km/uur. Meer feiten over snelheid? Bekijk dan onze pagina over dit onderwerp. 

  Reactietijd Remweg Stopafstand
30 km/uur 8,3 meter 5,0 meter 13,3 meter
50 km/uur 13,9 meter 13,8 meter 27,7 meter

“De innovatieve veiligheids- en rijassistentiesystemen van Volvo hebben als doel de bestuurder te ondersteunen bij het autorijden en de kans op aanrijdingen te voorkomen of de impact daarvan tot een minimum te beperken. De remwegdemo en de missie van VVN om mensen zo veilig mogelijk aan het verkeer te laten deelnemen sluit naadloos aan bij onze eigen inspanningen voor veiliger verkeer.”

Roger van Polanen Petel, PR Manager Volvo Car

Zelf ook een VVN Remwegdemo organiseren?  

Ben je benieuwd naar hoe zo'n remwegdemo-dag eruitziet? Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland maakte enkele jaren geleden de onderstaande video over onze VVN Remwegdemo. Wil jij ook een VVN Remwegdemo organiseren? Maak een melding

Hoe lang is de remweg van een auto? - Provincie Zeeland

"Het veiligheidsaspect is uiteraard dé factor die ons rechtstreeks bindt aan Veilig Verkeer Nederland. Banden zijn het enige contactpunt van de auto met de weg en spelen daarom een cruciale rol. Als bedrijf dat actief is binnen de automotive industrie, willen we niet alleen op het vlak van onze producten, maar ook maatschappelijk ons steentje bijdragen aan een veiliger verkeer."

An de Kelver, Communications Manager Benelux van Michelin