VVN Verkeersexamen legt verkeersbasis bij kinderen

Het VVN Verkeersexamen, wie is er niet mee opgegroeid? Een belangrijk moment in de verkeersontwikkeling van kinderen, waar ze hun leven lang profijt van hebben. Deze week wordt voor de 91e keer op bijna alle basisscholen het VVN Verkeersexamen. Het examen bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte waarvoor kinderen gemiddeld 11,8 uur oefenen. Onderzoek leert dat het VVN Verkeersexamen binnen het basisonderwijs vandaag de dag een dikke acht scoort.

VVN Verkeersexamen

Immaterieel Erfgoed

Met de 91e editie van het VVN Verkeersexamen is het inmiddels Immaterieel Erfgoed. Het hoort bij Nederland fietsland en is bovendien één van de eerste échte examens die een kind in groep 7 of 8 aflegt.

Kinderen vinden met name een handeling als links afslaan lastig. Over je linkerschouder kijken, je arm uitsteken, linksvoor en rechtsvoor kijken en vervolgens linksaf slaan. Ook het oversteken van kruispunten en de voorrangsregels zijn abstract voor kinderen. Verkeersinzicht leer je door te doen!

Het theoretisch VVN Verkeersexamen plaats op 27, 28 en 30 maart voor respectievelijk de schoolregio's Noord, Midden en Zuid. 83% van de scholen doet in de maanden april t/m juni ook mee aan het praktisch verkeersexamen, waaraan 175.000 leerlingen van groep 7 deelnemen. In deze periode starten ook de eerste praktijkexamens en zien we door het hele land groepen kinderen in oranje hesjes met rugnummers de route van het praktisch verkeersexamen afleggen. Jaarlijks nemen 200.000 leerlingen van groep 7 deel aan het VVN Verkeersexamen.

Polygoon journaal over het VVN Nationaal Verkeersexamen | Veilig Verkeer Nederland

Populariteit van digitale theoretisch verkeersexamen blijft groeien

Ruim 93% van alle basisscholen doet mee aan het theoretisch verkeersexamen en meer dan de helft daarvan maakt het VVN-Verkeersexamen digitaal. De populariteit van het digitale theoretisch Verkeersexamen blijft groeien. In 2022 bestelde 57% van de scholen het digitale examen. In 2021 was dit 50% en 2019 33%.

Een belangrijke verkeersbasis bij kinderen

Het VVN theoretisch Verkeersexamen toetst of de leerlingen de verkeerskennis beheersen, voldoende inzicht hebben in verkeerssituaties en of ze zich bewust zijn van het belang van veilig verkeersgedrag. Maar de praktijk is minstens zo belangrijk. Tijdens het VVN praktisch Verkeersexamen wordt getoetst of de leerlingen de kennis kunnen toepassen en veilig gedrag vertonen in het echte verkeer. Het gaat dus verder dan alleen ‘verkeersregels kennen’. Alles is er op gericht dat kinderen zich veilig gedragen in het verkeer. Zo is wereldprimeur en dubbele prijzenwinnaar tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling 2023 'VVN Minecraft Verkeerseducatie' een uitdagende en eigentijdse tool om kinderen op een passende manier meer inzicht te geven in de uitdagingen van het verkeer.

VVN cijfers
VVN Minecraft verkeerseducatie
VVN Minecraft Verkeerseducatie is de nieuwste, prijswinnende innovatie van de VVN Verkeersmethode.

'Hiermee geven we kinderen een belangrijke basis voor een veilige deelname aan het verkeer. Dit is belangrijk, omdat dit een leeftijd is waarop we ze bewust moeten maken van hun eigen rol in het verkeer en van verkeersgedrag. Vanaf deze leeftijd gaan kinderen vaker zelfstandig op de fiets naar school of naar een sportvereniging en fietsen ze langere afstanden. Het is essentieel dat we ze van jongs af aan ondersteunen met ‘wegwijs’ worden; zij zijn immers de (zelfstandige) verkeersdeelnemers van de toekomst.'.

Mark Harbers, Minister van Infrastructuur & Waterstaat

Nog niet alle scholen doen mee aan praktisch verkeersexamen

In 2022 deed 84% van de scholen mee aan het praktisch verkeersexamen. Het is belangrijk dat kinderen dit examen kunnen blijven doen. Soms is er gebrek aan capaciteit voor het organiseren van het examen of er is sprake van teruglopende subsidies. 37% van de scholen geeft aan dat zij te weinig hulpouders of vrijwilligers hadden voor de controle. Dit is fors meer dan in 2021 (23%)

Op 91% van de scholen deden in 2021 niet alle kinderen uit de klas mee aan het praktisch examen. Dat is iets lager dan in voorgaande jaren, maar niet significant lager. Bijna de helft van de scholen (46%) waar niet alle kinderen meedoen, geeft als reden dat die kinderen niet goed genoeg kunnen fietsen. 19% zegt dat leerlingen zonder fiets of met een afgekeurde fiets niet mee kunnen doen.