Wat doet een VVN Verkeersouder?

Basisscholen zijn altijd blij met ouders die een handje willen helpen. Ook op het gebied van verkeer is het fijn als er ouders zijn die zich daar voor inzetten. Een VVN Verkeersouder helpt de school bij alles dat met verkeer te maken heeft.

VVN Verkeersouder

Wat je kan doen als VVN Verkeersouder

Voor kinderen in de basisschoolleeftijd is het belangrijk dat ze ‘wegwijs’ worden. Hoe worden ze dat? Ze leren de verkeersregels en ze maken letterlijk en figuurlijk meters in het verkeer. Lopend en op de fiets. In de buurt van basisscholen kan het best hectisch zijn wanneer alle kinderen worden gebracht en gehaald. Dit zijn precies de onderwerpen waar een VVN Verkeersouder zich mee bezighoudt. 

Kies zelf, in overleg met school, wat je leuk en belangrijk vindt:  

Verkeersprojecten organiseren op school

Kinderen krijgen het vak verkeer op school. Hoewel leerkrachten het heel belangrijk vinden dat kinderen daarbij ook hun vaardigheden oefenen, komen ze daar niet altijd aan toe. Daar kan jij bij helpen! Met de materialen van Veilig Verkeer Nederland organiseer je (samen met school en/of andere ouders) het VVN Verkeersexamen, voer je een fietscheck uit, help je bij een oversteekles of doe je met de kinderen een verkeersspeurtocht.

Verkeersveiligheid bij school verbeteren

Misschien herken je het: drukte en onoverzichtelijke situaties bij het brengen en halen van de kinderen. Soms speelt er ook meer en zijn er bijvoorbeeld parkeerproblemen of is er een onveilige oversteekplaats in de buurt van school. We horen vaak dat iemand VVN Verkeersouder wordt, omdat hij/zij samen met Veilig Verkeer Nederland iets wil doen aan de verkeerssituatie of het verkeersgedrag bij school.

Ouders betrekken

Ouders spelen een belangrijke rol in de verkeersopvoeding. Dat begint bij het goede voorbeeld geven in het verkeer. Kinderen kopiëren namelijk gedrag zoals ze dat bij anderen zien. Op veel basisscholen gelden afspraken over verkeer en verkeersveiligheid. Als VVN Verkeersouder kun je (een rol spelen om) andere ouders (te) informeren over hoe ze hun kinderen kunnen helpen in het verkeer en over de verkeersafspraken op jouw school.

Keuzemenu

Er is van alles te doen. Maar waar moet je beginnen? En hoe plan je je activiteiten in het schooljaar? Daarvoor is het keuzemenu: een kalender voor het hele schooljaar, met suggesties voor het thema verkeer. Handig!

Kinderen doen OK-kaartenactie

Vind hulpouders voor verkeersactiviteiten

Je wilt graag aan de slag met verkeer. Het team is enthousiast, de kinderen staan te trappelen… het enige dat je nog nodig het is een paar ouders die meedoen. Lees onze tips om andere ouders te betrekken bij je activiteiten.

Verkeersouderverhalen

Waarom zou je verkeersouder worden? Wat is er zo leuk aan? Laat je inspireren door de verhalen van andere verkeersouders.

Lees alle verkeersouderverhalen

Verkeersouder Alie Prins

'De OK! actie is een makkelijk en positief middel om de verkeerssituatie rondom school te verbeteren.'

VVN Verkeersouder