Hulp bij verkeersactiviteiten op school

Zó versterk je je Verkeersouderteam! 

Als verkeersouder kun je altijd wel hulp gebruiken bij je verkeersactiviteiten. Het is soms wel een uitdaging om andere ouders te vinden die willen helpen. Iedereen is al zo druk en school doet natuurlijk wel vaker een beroep op ouders. Daarom geven wij je 10 tips om het iets makkelijker te maken om ouders te vragen voor verkeersactiviteiten op school. 

Tip 1: maak gebruik van de middelen die er al zijn

Basisscholen hebben allerlei manieren om met ouders in contact te komen. Zijn er appgroepen, is er een nieuwsbrief, of is het mogelijk om een stukje op de website te plaatsen? Of vraag of je in de school posters mag ophangen. Hoe zichtbaarder, hoe beter! 

Tip 2: ga voor de persoonlijke aanpak

Hoewel de algemene communicatiemiddelen prima zijn, is het óók slim om de persoonlijke aanpak te kiezen: vraag één op één of iemand wil komen helpen. Ga bijvoorbeeld in gesprek als je staat te wachten bij het schoolplein. 

Tip 3 ga op zoek naar talenten

Houd je ogen en oren goed open en spreek ouders aan op hun talent. Vaders en moeders die technisch handig zijn vinden het vast leuk om te helpen met de fietscheck. Iemand die als hobby fotografeert, wil misschien wel wat foto's maken voor de nieuwsbrief van school. 

Tip 4: maak duidelijk wat je precies vraagt

Hoe duidelijker een taak is omschreven, hoe groter de kans dat iemand wil komen helpen. Hou het dus simpel en concreet! "Hé, heb jij volgende week zin om te helpen bij de dodehoekles? Ik zoek iemand die met de groepjes kinderen wil meelopen naar de parkeerplaats waar de vrachtauto staat."

Tip 5: vraag niet te veel in één keer

Veel ouders willen best af en toe komen helpen, maar zien het niet zitten om zich voor een heel schooljaar vast te leggen. Dus: zorg dat de taken zo verdeeld zijn dat het maximaal een paar uurtjes per keer duurt. 

Tip 6: nieuwe gezichten op school

Ouders van groep 1 en 2 vinden het vaak leuk om mee te helpen. Zij zijn vaak op school te vinden. Hun kind zit nog niet zo lang op school en ze willen graag de school leren kennen. 

Tip 7: wie kunnen er nog meer helpen?

Denk ook wat breder: wie kan er nog meer helpen? Bijvoorbeeld opa's en oma's, Pabo-studenten of studenten die de opleiding onderwijsassistent doen, buurtgenoten van de school. Sommige bedrijven geven hun medewerkers de gelegenheid om vrijwilligerswerk te doen. En in veel gemeenten is er een vrijwilligersvacaturebank. Grote kans dat er een vrijwilliger is die best wil helpen bij een verkeersproject! 

Tip 8: zorg voor een goede sfeer

Het is natuurlijk hartstikke leuk om verkeersouder te zijn. Zorg voor, tijdens en na de activiteit dat het gezellig is en maak duidelijk dat je blij bent met de hulp van de andere ouder(s). Dan is iemand sneller geneigd om een volgende keer nog eens een handje te helpen.