Onveilige verkeerssituatie? Maak een melding

Te hard rijden in een woonwijk. Een onoverzichtelijk kruispunt. Drukte bij de ingang van school of sportclub. Iedereen kent wel plekken waar het verkeer niet veilig is. Kan de verkeersveiligheid in jouw buurt beter? Doe een melding bij het VVN Participatiepunt.

Veilig Verkeer Nederland doe een melding

Een veilige buurt is een prettige buurt om te wonen. Helaas maken veel mensen zich ongerust over de verkeersveiligheid. Ook al is er nog nooit een echt ongeluk gebeurd, een verkeerssituatie kan toch heel onveilig aanvoelen. Daarom helpen wij bewoners om het verkeer veiliger te maken. Als buurtbewoner weet je precies wat er speelt. Je loopt, fietst of rijdt er elke dag. Juist daarom begint het veiliger maken van het verkeer bij jou.

Meld onveilige verkeersituaties

Meld hieronder de situatie bij het VVN Participatiepunt van Veilig Verkeer Nederland. 

Waar is de onveilige situatie?
Wat is het adres?
Bijvoorbeeld: (A2, N332, hectometerpaal)
Wil je (een van) onze nieuwsbrieven ontvangen?
We gebruiken je e-mailadres alleen voor het versturen van de bevestigingsmail en om waar nodig contact te hebben over je melding.

Veelgestelde vragen

Met onze gratis buurtacties en andere tips i.s.m. het Univé Buurtfonds kun je zelf iets doen aan de verkeersveiligheid bij jou in de buurt. Buurtacties helpen om het (eigen) gedrag inzichtelijk te maken en de bewustwording te vergroten. Maar het is ook nog eens heel erg leuk om te doen met je buren. Wat dacht je van een remwegdemo of stickeractie? Wil je op een andere manier iets betekenen? Kijk op vvn.nl/help-mee voor een manier die bij jou past.

De meldingen die wij verzamelen in het VVN Participatiepunt, geven ons een goed beeld van wat er speelt op het gebied van verkeersonveiligheid in Nederland. Daardoor kunnen we gericht materialen en projecten ontwikkelen en adviezen opstellen om de verkeersveiligheid op die plekken te verbeteren. Verkeersgedrag kan op verschillende manieren worden beïnvloed: educatie, infrastructuur en handhaving. Hieronder lees je meer over wat wij kunnen betekenen op deze gebieden.

  • Bij Veilig Verkeer Nederland richten we ons vooral op educatie. Niet alleen op het gebied van verkeersregels, maar ook kennis over de impact van verkeersgedrag. Daarnaast stimuleren wij mensen om zelf bij te dragen aan veiliger verkeer. Dat kan door zelf veilig onderweg te gaan en het goede voorbeeld te geven. Maar ook door een actie te organiseren in je buurt. Daarvoor helpen wij met handige middelen en advies. Met gratis VVN Buurtacties, zoals een VVN Stickeractie, kun je de problematiek in jouw buurt bespreekbaar en zichtbaar maken. Zo vind je medestanders om de situatie te verbeteren. Jij gaat zelf aan de slag met ondersteuning van Veilig Verkeer Nederland.
  • Infrastructuur gaat om de inrichting van de weg. Zoals verkeersdrempels en wegversmallingen, die ervoor zorgen dat je rustiger rijdt. De infrastructuur is de verantwoordelijkheid van de lokale wegbeheerder, die natuurlijk rekening houdt met landelijke richtlijnen en lokaal beleid. Dat betekent dat wij hier geen directe invloed op hebben. Wel kunnen wij je als buurtbewoner helpen het gesprek met de gemeente goed voor te bereiden en draagvlak in de buurt te creëren. Bijvoorbeeld met de VVN Buurtenquête of VVN Snelheidsmeting.
  • Handhaving, bijvoorbeeld in de vorm van boetes, geeft een extra zetje om de verkeersregels na te leven. Ook hier hebben wij geen directe invloed op. Bovendien zien wij handhaving als een sluitstuk, als we op gedrag en inrichting al het nodige is gedaan. Wel is het bij sommige buurtacties mogelijk de politie te betrekken.

Veilig Verkeer Nederland vormt een neutrale schakel tussen buurtbewoners en gemeenten, met als doel buurten verkeersveiliger te maken. Wil je zeker weten dat de gemeente op de hoogte is van de verkeersonveilige situatie, adviseren wij om dit ook bij de gemeente kenbaar te maken. Soms is een melding nieuw, vaak is het een bekend probleem en werkt de gemeente al aan een oplossing. Wil je zelf iets doen om de situatie te verbeteren dan geven wij advies over de aanpak met behulp van VVN Buurtacties. Waar mogelijk wordt de gemeente daarbij betrokken. Tot slot helpen wij met maatwerktrajecten voor gemeenten op aanvraag, waarbij we hen advies geven over verkeersgedrag en -inrichting.

Succesverhalen