Koptelefoon of oordopjes dragen tijdens het autorijden of fietsen: Mag dat wel?

Als je aan het autorijden bent of op de fiets zit, is het belangrijk dat je je volledige aandacht richt op de weg en het verkeer om je heen. Je wilt immers veilig aankomen op je bestemming en ongelukken voorkomen. Maar wat als je graag naar muziek luistert tijdens het autorijden of fietsen? Mag je dan een koptelefoon of oordopjes dragen?

Automobilist Veilig Verkeer Nederland

Het is niet verboden in Nederland om een koptelefoon of oordopjes te dragen tijdens het autorijden of fietsen. Vanuit het SWOV is bekend dat 90% van de automobilisten heeft aangegeven graag naar muziek of radio te luisteren. Zorg er wel voor dat je de omgevingsgeluiden nog goed kunt horen, zodat je snel kunt reageren op bijvoorbeeld een claxon of sirene van een ambulance of politieauto.

Wat zijn de risico's?

Het dragen van een koptelefoon of oordopjes tijdens het autorijden of fietsen brengt verschillende risico's met zich mee. Het kan ervoor zorgen dat je minder goed hoort wat er om je heen gebeurt. Wij raden het gebruik van koptelefoons of oordopjes daarom af. 

Wat kun je wel doen als je graag naar muziek luistert? 

Als je graag naar muziek luistert tijdens het autorijden, kun je natuurlijk gewoon de autoradio aanzetten of een playlist afspelen. Wees er alleen wel van bewust dat je je niet te veel laat afleiden door een touchscreen. Wie een touchscreen tijdens het autorijden bedient, reageert maar liefst 53 tot 57% trager zonder afleiding. Lees meer over de gevaren van touchscreens

Meedoen is makkelijk 

Veilig deelnemen aan het verkeer begint bij jezelf. Rij MONO en ga ongestoord onderweg. Zo zorgen we voor een veiligere omgeving waarbij je ook andere verkeersdeelnemers niet in gevaar brengt. Lees wat je nog meer kunt doen om veilig deel te nemen aan het verkeer. Meedoen is makkelijk!