Finale technasiumproject rond de Verkeersveiligheidvergelijker

Het winnende team van de technasiumwedstrijd rond de Verkeersveiligheidvergelijker is bekend! De trotse teamleden Brandon, Charlotte, Madelief en Marit van het Ubbo Emmius in Stadskanaal gingen er met de hoofdprijs vandoor.

Winnaars Technasium  - verkeersvergelijker

Verkeersveiligheidsvergelijker

De Verkeersveiligheidvergelijker is een tool van Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond en SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) waarmee de verkeersveiligheid van Nederlandse gemeenten vergeleken kan worden. De tool bevat cijfers over o.a. verkeersdoden, (fiets)infrastructuur en meldingen van burgers over verkeersonveilige locaties.

Wedstrijd voor technasiumleerlingen

Om de verkeersveiligheidvergelijker verder te ontwikkelen zijn de technasia in Noord-Nederland benaderd. Derde- en vierdejaars leerlingen gingen aan de slag om meer data te verzamelen voor de tool en een advies op te stellen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Uit de deelnemende scholen hebben de provincies Groningen (Verkeerswijzer Groningen), Friesland (het ROF) en Drenthe (Veilig Bereikbaar Drenthe) ieder twee teams geselecteerd voor de finaledag op 18 april.

Ambitie en drive op de finaledag

De zes geselecteerde teams namen het vandaag tegen elkaar op tijdens de finaledag. Zij presenteerden hun onderzoeksresultaten en aanbevelingen aan een vakkundige jury. Onder andere Charlotte Bax (SWOV), Robin Inpijn (VVN) en Erwin van Dijk (Stichting Technasium) gingen in beraad over welk team de hoofdprijs in ontvangst mocht nemen.

Het plan van het winnende team 'Grijs' heeft als doel dat er minder ouderen zullen overlijden in het verkeer. Robin Inpijn en Erwin van Dijk: "De ambitie en drive om hun 4-fasenplan in de praktijk te brengen en de verkeersveiligheid op landelijk niveau te verbeteren heeft de doorslag gegeven". Met hun overtuigende presentatie wonnen de leerlingen een gloednieuwe fiets, beschikbaar gesteld door onze verkeersveiligheidspartner Gazelle.