Nieuw: Rij Bewust Test in samenwerking met CBR

Samen met het CBR lanceren wij vandaag de online Rij Bewust Test. De test geeft ervaren rijbewijsbezitters meer inzicht in het eigen rijgedrag en helpt om met een veilig en zeker gevoel te blijven rijden.

Man en vrouw in de auto

Doe de test

Circa 90% van alle verkeersongevallen in ons land wordt veroorzaakt doordat bestuurders hun gedrag niet goed op de situatie afstemmen. Met de Rij Bewust Test willen wij samen met het CBR op een positieve manier bijdragen aan een zeker, bewust en daardoor veiliger verkeersgedrag. Na afronding van de test krijgt de bestuurder een op-maat-gemaakt advies dat helpt bewuster en daardoor veiliger te rijden. De test is voor iedereen gratis toegankelijk. Met een socialmediacampagne wordt hier aandacht aan besteed.

De test behandelt verschillende situaties en meet hoe je daar als bestuurder mee omgaat. Ook wordt de vraag gesteld wat je onderweg zoal meemaakt. Kennis van verkeersregels en -borden wordt niet getoetst. Dit is wel mogelijk via de online VVN Opfriscursus. We verwachten dat veel weggebruikers profijt beleven van de Rij Bewust Test en roepen juist ervaren rijbewijsbezitters op om deze online test te doen. De Rij Bewust Test is anoniem en de uitslag ervan is geen bewijs van rijgeschiktheid.  

Bewust en veilig op weg

Veilige mobiliteit is een belangrijk thema. Bijvoorbeeld voor ouderen die nog van alles doen en overal naar toe gaan met de auto.

'Na het behalen van het rijbewijs ontwikkelt ieder van ons zich als mens en bestuurder. Wat veel bestuurders zich echter niet realiseren is dat met de tijd ook je rijvaardigheden vaak sluipenderwijs veranderen. Denk aan zaken als: hoe snel kan ik een verkeerssituatie inschatten? Hoe reageer ik op in het donker rijden? Kijk ik bij het inhalen of afslaan over mijn schouder? Lees ik de verkeersborden goed? Het is goed om je daarvan bewust te zijn en zelf tijdig maatregelen te treffen.'

Evert-Jan Hulshof - Directeur bij Veilig Verkeer Nederland

Gesprek voeren cruciaal

'We hopen dat deze laagdrempelige test aanleiding vormt om met elkaar in gesprek te gaan over veiligheid onderweg. Je kunt hem samen invullen. En soms helpt het om een paar rijlessen te nemen. Als je toch twijfelt, of wanneer je geconfronteerd wordt met een medische aandoening die invloed heeft op de rijveiligheid, is het goed om bij het CBR een Gezondheidsverklaring in te dienen. Dat kan gelukkig weer zonder vertraging.'

Alexander Pechtold - Directeur bij CBR