10 tips om vrijwilligers te vinden

Nieuwe vrijwilligers vinden kan een uitdaging zijn. Daarom hebben wij succesvolle tips van onze vrijwilligers én inzichten uit onderzoek verzameld in een handig boekje. Je vindt hem in de Toolkit Vrijwilligerswerving op het VVN Verenigingsplein. Alvast een voorproefje? Hieronder vind je de 10 beste tips! 

Veilig Verkeer Nederland vrijwilligers

Op zoek naar handige materialen voor je wervingsactiviteiten? Bekijk deze pagina voor een overzicht van alle adviezen en tools.

1: Weet wat je wil

Heb je goed voor ogen wie en wat je zoekt? En welke kwaliteiten daarbij horen? Jij kunt dan beoordelen of iemand in dat plaatje past. En de ander weet wat er van hem verwacht wordt.

2: Laat zien hoe leuk de taken zijn

Ga eens bij jezelf na: wat maakt jullie afdeling of werkgroep leuk? Een goed en positief verhaal werkt écht!

3: Bedenk wat de vrijwilliger voor een ander kan betekenen

Dat is voor veel mensen een reden om vrijwilligerswerk te gaan doen. Dus: op welke manier helpen jullie mensen?

4: Ga na waar je je toekomstige vrijwilliger kan vinden

Je weet nu welk type mensen en welke talenten je zoekt. Bedenk hoe, waar en wanneer zij te bereiken zijn. Via social media? Via een huis-aan-huis krant? Ouderavond? Transportbedrijf? Rijschool? Iemand die net gepensioneerd is?

5: Vraag mensen uit je netwerk

91% van alle VVN-vrijwilligers is persoonlijk gevraagd! Vertel waarom hij of zij een aanwinst is voor de groep. Je persoonlijke aanpak zorgt dat iemand zin krijgt om mee te doen.

6: Zoek niet te ver

Heeft jullie team een gemiddelde leeftijd boven de 65 jaar? Zoek dan niet naar 30- of 40-jarigen, maar naar personen van 50-55 jaar. Denk ook aan Verkeersouders of mensen die een buurtactie hebben georganiseerd via het VVN Participatiepunt.

7: Zoek nieuwe netwerkers

Lukt het nog niet om nieuwe vrijwilligers te vinden in je eigen netwerk, vraag dan iemand met een groter of ander netwerk om je te helpen. Bijvoorbeeld een raadslid of wethouder, een ondernemer of een schooldirecteur.

8: Laat mensen zichzelf ontplooien

Natuurlijk werk je de nieuwe vrijwilliger goed in. En geef hem dan de ruimte om zijn eigen werkwijze te ontwikkelen. Bedenk dat juist dat de nieuwe vrijwilliger energie geeft

9: Organiseer activiteiten die leuk zijn voor je doelgroep

Zoals een verkeersquiz of opfriscursus. 27% van de VVN vrijwilligers is actief geworden omdat ze mee hebben gedaan aan een activiteit en daarna zijn gevraagd om vrijwilliger te worden.

10. Verspreid je vacature online

Heeft jouw afdeling een pagina op vvn.nl? Dan kun je een vacature toevoegen om vervolgens verder te verspreiden. In deze video zie je hoe je dat doet! Verder is in bijna elke gemeente een vrijwilligersbank. Loop daar eens binnen. Er zijn ook allerlei nieuwe manieren om enthousiaste mensen te vinden, zoals sociale media, DeedmobIssy-app en Nextdoor. Kijk ook eens of je daar een oproep kunt plaatsen!