Verkeersquiz in het kader van Week van de Toegankelijkheid

Publicatiedatum:
Best

Op zaterdag 12 oktober 2024 heeft in het kader van “de week van de toegankelijkheid”, VVN afdeling Best samen met het Gehandicapten Platvorm Best met een stand gestaan op de Markt in Best.

 

Wie mag eerst?

Door VVN was een quiz gemaakt van 10 verkeersvragen

Er hadden 20 personen meegedaan, waarvan er maar 2 alles goed hadden. In totaal 48 fouten. De belangrijkste fouten waren:

 

Van de 20 personen hadden er 12 vraag 2 niet goed. Zij vonden dat de voetganger met de rollator die de weg wilde oversteken moest wachten tot de fietser voorbij was. Helaas niet goed.

 

Ook vonden 4 personen dat  de automobilist de voetganger met de stok met rode ringen niet voor hoefde te laten gaan. Helaas ook niet goed.

 

In art. 49 lid 1 van het RVV 1990 staat namelijk: Bestuurders moeten blinden, voorzien van en witte stok met één of meer rode ringen, en overigens alle personen die zich moeilijk voortbewegen voor laten gaan.

 

Uit de quiz bleek ook dat 5 personen niet weten dat de voorrangsregel in Nederland geldt tussen bestuurders. Dus de voetganger die op een voorrangskruising wil oversteken heeft géén voorrang op de automobilist die de voorrangskruising nadert. Helaas denken heel veel voetgangers hier anders over, oftewel: “IK heb voorrang”, dus niet!

 

Ook dachten 5 personen dat de afslaande auto voorrang had op de voetgangers die wilden oversteken. Ook hier geldt de regel: Rechtdoor gaand verkeer op dezelfde weg gaat voor!

 

Hier onder staat een link naar de quiz, dan kunt u nogmaals alle vragen en antwoorden bekijken.

 

 

Wat speelt er in jouw buurt?