Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV)

Het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 - kortweg SPV - beschrijft een gezamenlijke koers van wegbeheerders en andere verkeersprofessionals om het aantal verkeersslachtoffers drastisch te verminderen.

Strategisch Plan Verkeersveiligheid

Een strategische aanpak

Verkeersveiligheid raakt ons allemaal. In een dichtbevolkt land als Nederland is het een grote uitdaging om ervoor te zorgen dat alle weggebruikers veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. De situatie is de laatste jaren verslechterd; het aantal ernstig verkeersgewonden blijft stijgen en ook het aantal verkeersdoden neemt weer toe. Daar wil het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 (SPV) wat aan doen.

Aandacht voor verkeersveiligheid

Om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen, moet verkeersveiligheid structureel aandacht krijgen, zowel landelijk, regionaal als lokaal. Het SPV 2030 is dan ook van én voor alle professionals en bestuurders die zich met verkeersveiligheid bezighouden: van beleidsambtenaren tot de politie en van werkgevers tot maatschappelijke organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland, ANWB en de Fietsersbond.

Veilig Verkeer Nederland en het SPV

Veilig Verkeer Nederland is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het SPV. Wij vinden het belangrijk dat alle partijen de handen ineen slaan om verkeersveiligheid gezamenlijk en structureel op de agenda te krijgen. En dat de inzet voor provincies en gemeenten goed op elkaar wordt afgestemd. Vanuit de Verkeersveiligheidscoalitie, een samenwerkingsverband van verkeersveiligheidsorganisaties, heeft Veilig Verkeer Nederland daarom het initiatief genomen om partijen bij elkaar te brengen. Wij hebben bijvoorbeeld nauwgezet contact met het CROW ten aanzien van onze gemeentebenadering, met de SWOV stemmen we verkeersinhoudelijk af en we bouwen de contacten verder uit binnen het GNMI (Gemeentelijk Netwerk voor Mobiliteit en Infrastructuur).

Meerjarenplan Veilig Verkeer Nederland

Wij staan volledig achter de doelstellingen in het SPV en zetten ons daarom ook actief in om die doelstellingen te behalen. Het Strategisch Plan Verkeersveiligheid dient daarom als kader voor het opstellen van ons meerjarenplan.

Meer lezen?

Bij het Kennisnetwerk SPV vind je alle beschikbare kennis over de implementatie van het Strategisch Plan Verkeersveiligheid.