Aftrap campagne: Onze scholen zijn weer begonnen

Op maandag 19 augustus trapt Veilig Verkeer Nederland de jaarlijkse campagne ‘Onze scholen zijn weer begonnen’ af bij Brainportschool De Dassenburcht in Nuenen. Dit moment markeert de start van het schooljaar voor regio Zuid. 

Onze scholen zijn weer begonnen

Actuele cijfers verkeersveiligheid scholieren 

Uit de recente VVN Flitspeiling blijkt dat verkeersveiligheid een belangrijke zorg blijft voor ouders. Ruim een kwart (28%) van de ouders ervaart het verkeer als onveilig voor hun kinderen. Tegelijkertijd is het vervoerspatroon naar school divers: de helft van de ouders brengt hun kind(eren) minstens één keer per week met de auto naar school. Een kwart van de ouders kiest ervoor om hun kind(eren) elke dag lopend naar school te brengen, terwijl twee op de tien kinderen dagelijks met de fiets naar school worden gebracht.  

Zelfstandig naar school 

Een veilige schoolomgeving is cruciaal voor de zelfstandigheid van kinderen in het verkeer. Bijna de helft van de ouders (48%) laat hun kind tussen de 8 en 10 jaar oud al alleen naar school lopen. Voor jongere kinderen van 7 jaar of jonger kiest één op de vijf ouders (22%) ervoor om hen zelfstandig naar school te laten gaan. Voor kinderen die 11 jaar of ouder zijn, neemt het percentage ouders dat hen alleen naar school laat lopen toe tot 12%. 

Wat fietsen betreft, laat ruim de helft van de ouders (53%) hun kind alleen naar school fietsen wanneer zij tussen de 8 en 10 jaar oud zijn. Voor jongere kinderen van 7 jaar of jonger ligt dit percentage op 13%. Bijna een kwart van de ouders (23%) wacht met het toestaan van zelfstandig fietsen tot hun kind 11 jaar of ouder is. Nagenoeg alle ondervraagde ouders (90%) benadrukken het belang van praktijklessen in verkeersveiligheid voor hun kind(eren) op school. 

Veilige schoolomgeving 

De omgeving van scholen kan bij het halen en brengen van kinderen vaak druk en onveilig zijn. Om hier verandering in te brengen roept VVN alle ouders en kinderen op om lopend of fietsend naar school te komen. Dit bevordert de verkeersveiligheid en biedt kinderen de kans om waardevolle verkeerservaring op te doen. Het project VVN Veilige Schoolomgeving ondersteunt gemeenten en scholen bij het creëren van een veiligere schoolomgeving voor alle weggebruikers. Daarbij worden zowel de school, kinderen en ouders als buurtbewoners betrokken. 

Nieuwe samenwerking met PostNL

We zijn blij met de steun van PostNL voor deze campagne. Iris van Wees, directeur E-commerce operations PostNL: ‘Dit is een belangrijk initiatief waaraan we graag meedoen. Kinderen moeten veilig naar school kunnen fietsen. Dagelijks zijn zo’n vijfduizend van onze pakketbezorgers op de weg. Zij krijgen rij-instructies en volgen een leermodule over verkeersveiligheid. En juist in deze periode letten we extra goed op kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals kinderen.’ Op de PostNL bussen zie je de komende periode de tekst: ‘Onze scholen zijn weer begonnen’. Zo wordt de boodschap extra onder de aandacht gebracht.

Commitmentbord voor iedereen 

Veel ouders van de leerlingen van Brainportschool De Dassenburcht ervaren de verkeerssituatie rondom de school als onveilig voor hun kinderen. De wethouder van de gemeente Nuenen vindt dit zorgwekkend en zal daarom tijdens de kick-off het commitmentbord van de Veilige Schoolomgeving ondertekenen. Dit bord symboliseert de gezamenlijke inspanning om de verkeersveiligheid rondom de school te verbeteren en markeert de afspraken die samen met de school, ouders en buurtbewoners zijn gemaakt. 

Aan de wethouder wordt tevens het circulatieplan overhandigd. Dit plan, opgesteld door de school in samenwerking met ouders van leerlingen, richt zich op het veilig en ordelijk organiseren van het verkeer rondom de school. Het doel is een omgeving waar kinderen veilig zelfstandig naar school kunnen gaan. 

Aftrap campagne ‘Onze scholen zijn weer begonnen’ 

Met de ondertekening van het commitmentbord wordt de campagne ‘Onze scholen zijn weer begonnen’ afgetrapt in de regio Zuid. Deze campagne richt zich op het vergroten van de aandacht voor verkeersveiligheid nu het nieuwe schooljaar weer begint. Weggebruikers worden opgeroepen om extra alert te zijn op de aanwezigheid van schoolgaande kinderen. Na regio Zuid volgt de regio Midden op maandag 26 augustus, en de regio Noord start op maandag 2 september.