Burendag: 3 tips voor een veilige buurt in samenwerking met Univé Buurtfonds

Publicatiedatum:

In je buurt wil je prettig kunnen wonen, sporten en leven. Je ziet graag dat kinderen veilig kunnen spelen en naar school kunnen. En dat ouderen veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Hoe maak je je buurt veiliger? Samen met het Univé Buurtfonds helpen we je op weg met drie tips.

Buurtbewoners in gesprek

1. Doe een VVN Buurtactie of zet een eigen actie op

Wordt er te hard gereden of is er veel drukte door bezorgdiensten? Ga aan de slag met een van de gratis acties van Veilig Verkeer Nederland. Zo vraag je op positieve wijze aandacht voor de verkeersveiligheid in jouw buurt. En kom je in verbinding met andere buurtbewoners.

Heb jij een ander goed idee waarmee jij je buurt fijner of veiliger kan maken? Het Univé Buurtfonds kan je mogelijk helpen met advies of praktische/financiële ondersteuning. Óók als je geen lid bent van Univé. Doe daarvoor de projectcheck.

‘Maak je buurt! Zolang een aanvraag bij het fonds maar gericht is op saamhorigheid, gezelligheid en de wil om mensen dichter bij elkaar brengen, kan er heel veel bij het Univé Buurtfonds.’

Pieter van den Ban - Univé Buurtfonds

2. Meld een onveilige situatie en betrek de gemeente

Is in actie komen niet direct iets voor jou, maar wil je wel een situatie melden? Geef het door bij het VVN Participatiepunt. Veilig Verkeer Nederland vormt een neutrale schakel tussen buurtbewoners en gemeenten, met als doel buurten verkeersveiliger te maken. Alle meldingen samen geven een beeld van veelvoorkomende onveilige situaties in Nederland.  Gemeenten die een account hebben bij Veilig Verkeer Nederland worden automatisch op de hoogte gebracht. 

Vergeet niet de situatie voor de zekerheid ook bij jouw gemeente te melden.  Soms is een melding nieuw. Vaak is het een bekend probleem en werkt de gemeente al aan een oplossing. Wist je dat Veilig Verkeer Nederland gemeenten kan helpen bij een oplossing? Wijs de gemeente eens op deze tools en adviezen voor veilige buurten.

3. Download de VeiligeBuurt-app

Op de hoogte blijven van nieuws en tips in jouw buurt? Download de gratis Veiligebuurt-app van Univé. Naast updates van onder andere de politie en Burgernet, kan de app worden gebruikt voor buurtpreventie en verkeersveiligheid. 

Het Univé Buurtfonds en Veilig Verkeer Nederland werken samen op de thema's buurtparticipatie en veilige schoolomgevingen. Univé heeft het Univé Buurtfonds opgericht om lokale projecten door buurtbewoners te helpen ontwikkelen en gemeenschapszin te stimuleren. Buurtbewoners daarvoor geen Univé-lid lid te zijn.