Omgaan met agressie in het verkeer: 6 tips!

Gelukkig rijden de meeste bestuurders ontspannen. Maar hoe blijf je relaxed als iemand je de pas afsnijdt, geen richting aangeeft of aan het bumperkleven is? We geven je zes tips!

Martijn is boos agressie verkeer tips

In de korte documentaire ‘Martijn is Boos’ komt aan bod hoe agressie in het verkeer ontstaat en wat je eraan kunt doen. We hebben de tips voor je samengevat!

Tip 1: Zorg voor rust onderweg 

Door op tijd van huis te gaan ga je ontspannen op weg. Je hebt de tijd om van A naar B te komen, waardoor je beter kunt anticiperen op andere weggebruikers. Daarnaast kun je stress voorkomen, door voor vertrek bijvoorbeeld je navigatie alvast in te stellen en je telefoon op te bergen. 

Tip 2: Leef je in 

In de meeste gevallen doet de persoon waarvan je denkt dat hij je bewust dwarszit dit niet expres. Dat herken je misschien ook wel van jezelf. Misschien overziet de ander de situatie niet zo goed of heeft hij/zij problemen met het vinden van de weg. Het innemen van het perspectief van de ander helpt om rustig te blijven. 

Tip 3: Leer jezelf een nieuw automatisme aan

Als iemand anders rijdt dan je zou willen heb je misschien de neiging automatisch boos te reageren. Hierdoor zit je zelf met een naar gevoel… Leer jezelf daarom aan dat je eerst iets anders doet voordat je reageert. Adem bijvoorbeeld drie keer rustig in en uit. Of tel tot tien. Zo kan je zelf relaxed naar huis. 

Tip 4: Blijf positief 

Snijdt iemand je de pas af? Of is iemand enorm aan het bumperkleven? Blijf je eigen ding doen en laat je niet leiden door het gedrag van een ander. Blijf zelf lekker vrolijk door bijvoorbeeld de radio aan te zetten en mee te zingen. Zo houd je het positief. 

Tip 5: Geef het goede voorbeeld 

Door het goede voorbeeld te geven zullen anderen hier sneller in volgen. Andersom werkt dit hetzelfde: toeteren of bumperkleven wekt juist agressie op. Door agressief te reageren als iemand jou de pas afsnijdt, zal diegene mogelijk nog agressiever gaan rijden. Het is dus beter om het hoofd koel te houden. 

Tip 6: Bedankt en sorry!

Behoud een goede sfeer door je medeweggebruikers te bedanken of jezelf te verontschuldigen. Maak je een onhandige fout? Maak een excuusgebaar om duidelijk te maken dat je je hier bewust van bent en dat het geen opzet was. Verleent iemand je voorrang? Steek je hand even op om hem of haar te bedanken. Meedoen is makkelijk!