Parkeren bij de basisschool

Voetgangers, fietsers en automobilisten komen elkaar elke dag tegen bij de basisschool. En dat levert soms gevaarlijke situaties op. Voetgangers en fietsers zijn kwetsbaar, en kinderen zijn speels en doen soms onverwachte dingen. Met een aantal eenvoudige richtlijnen voor het parkeren bij de basisschool kan de verkeersveiligheid worden verbeterd.

Parkeerplaats auto's

Waar mag je parkeren rondom basisscholen?

Een automobilist mag parkeren in de speciale parkeervakken, maar ook overal in straten waar een snelheidslimiet van 30 km/uur geldt. Je mag niet parkeren:

  • op kruisingen, op de stoep, in bochten of voor een uitrit.
  • voor de ingang en uitgang van school.
  • op de plek waar kinderen oversteken (zebrapad, wandelpad, fietspad)
  • in doodlopende straten of andere plekken waar je achteruit moet rijden om terug te gaan.

Kiss and Ride

Een Kiss and Ride-strook is een veilige oplossing voor ouders die hun kinderen afzetten bij school, maar niet mee naar binnen gaan. Een Kiss and Ride-strook is het veiligst als:

  • het dicht bij de ingang van school is, zodat ouders hun kind het plein op zien lopen.
  • kinderen kunnen uitstappen aan de kant van de stoep.
  • de strook niet te lang is: ouders moeten direct weer verder rijden en niet parkeren.
  • auto’s de strook vanaf één kant kunnen inrijden.

Wist je dat een Kiss and Ride ook andere namen heeft? Tút en Derút (Fries), Zoen en Zoef, Smok en Vort (Gronings).

Afspraken over parkeren bij de basisschool

Om in te schatten welke afspraken er nodig zijn, moet eerst duidelijk zijn wat de vraag is. Hoeveel leerkrachten en andere medewerkers komen met de auto naar school? Hoeveel ouders brengen hun kind met de auto naar school? Nadat je de vraag hebt geïnventariseerd, kijk je naar het aantal parkeerplekken. Vaak zijn er meer parkeerplekken in de buurt, waar schoolgaande kinderen geen last hebben van geparkeerde auto’s, dan je denkt. Het is ook heel leerzaam voor kinderen in de bovenbouw om deze parkeerplekken in kaart te brengen.

Op voeten en fietsen naar school

Het is leerzaam voor basisschoolkinderen om naar school te lopen of te fietsen. Je kunt dit stimuleren met het project Op voeten en fietsen naar school. Het is niet alleen goed voor het zelfvertrouwen van kinderen, het zorgt ook voor minder auto’s in de buurt van school.

Moeder en kind lopen naar school