Stap 1: Wie zijn we en waar staan we voor?

Dit is stap 1 van de VVN Wegwijzer: een introductieprogramma voor nieuwe vrijwilligers. 

Veilig Verkeer Nederland is dé maatschappelijke organisatie die -al sinds 1932- werkt aan verkeersveiligheid in Nederland. Wij zorgen ervoor dat mensen zich bewust zijn van het feit dat iedereen verkeersdeelnemer is en dat iedereen een steentje kan bijdragen aan een veiliger verkeer; als vrijwilliger, donateur én natuurlijk door je als verkeersdeelnemer veilig te gedragen. 

Voetgangers steken over

Onze aanpak

Veilig Verkeer Nederland gelooft dat we mensen moeten betrekken bij verkeersveiligheid. Wij bundelen krachten van verkeersdeelnemers, overheden, bedrijven en duizenden vrijwilligers. Zowel lokaal, met al onze vrijwilligers, als landelijk.

Samen maken we ons verkeer veiliger. 

Wij activeren mensen en organisaties om zich in te zetten voor de verkeersveiligheid in ons land. We ontwikkelen educatieve programma's en campagnes om weggebruikers bewust te maken van hun gedrag in het verkeer. Onder het motto 'Meedoen is makkelijk' laten wij iedereen zien dat het heel makkelijk is om een bijdrage te leveren aan meer verkeersveiligheid.  

Daarom vinden we het fijn dat jij samen met ons wilt werken aan onze missie ‘Iedereen veilig over straat’.

Je kunt op allerlei manieren een bijdrage leveren om het verkeer veiliger te maken. Vanuit een VVN afdeling of werkgroep, via een VVN steunpunt, vanuit school, door een eenmalige actie te organiseren vanuit het VVN Actieplein of gewoon door een handje te helpen tijdens het VVN Verkeersexamen of de fietsverlichtingsactie. Alle hulp is welkom!

Vereniging Veilig Verkeer Nederland

Wist je dat Veilig Verkeer Nederland een vereniging is?  De vereniging bestaat uit besturen op landelijk, provinciaal of lokaal niveau. Daarnaast prijst Veilig Verkeer Nederland zich gelukkig met de inzet van tienduizenden vrijwilligers: VVN verkeersouders, verkeerskundig consulenten, gastdocenten, campagneteamleden, organisatoren van het verkeersexamen en vele andere vrijwilligers. De vrijwilligers en besturen worden ondersteund door professionals vanuit één van de vier regionale steunpunten.

Op 19 april 2024 is Hans Gilissen door de Verenigingsraad benoemd als voorzitter. 

Welkomstwoord door oud-voorzitter Martijn Dadema en Evert-Jan Hulshof

"Alle Nederlanders hebben een rol om de verkeersveiligheid te verbeteren. Veilig Verkeer Nederland zit diep in de haarvaten van onze samenleving om dit te kunnen bereiken."

Martijn Dadema - oud-voorzitter Veilig Verkeer Nederland

Wat is een afdeling of werkgroep?

Afdelingen en werkgroepen zijn lokale teams die allerlei activiteiten organiseren, zoals het VVN Verkeersexamen en VVN Opfriscursussen. Zij doen dat in hun eigen werkgebied, meestal de gemeente.

  • Een afdeling heeft een bestuur, een eigen financiële stroom en werkt meestal op basis van subsidie van hun gemeente.
  • Een werkgroep is vooral actief in de uitvoering van acties, de financiële stroom verloopt dan vaak anders.

Elke lokale afdeling of werkgroep heeft nauw contact met een vast aanspreekpunt, een professional werkzaam vanuit het Regionale Steunpunt. Afdelingen en werkgroepen kunnen zelfstandig activiteiten uitvoeren, maar je kunt ook samenwerken met de regionale steunpunten. 

Veilig Verkeer Nederland vrijwilliger
Veilig Verkeer Nederland vrijwilliger

De vereniging op districts- en landelijk niveau

  • Districten zijn besturen op provinciaal niveau. Zij vervullen een spilfunctie tussen de lokale afdelingen en werkgroepen en de Verenigingsraad, onderhouden regionale contacten voor politiek en maatschappelijk draagvlak en zien toe op een goede naleving van de statuten en vastgestelde beleid door VVN afdelingen.
  • De verenigingsraad is het hoogste orgaan van de vereniging en bestaat uit afgevaardigden uit de twaalf districten. Verder zijn er expertleden en is er een auditcommissie die de Verenigingsraad ondersteunen. De Verenigingsraad vergadert twee keer per jaar over allerlei verenigingszaken en het (meerjaren)beleid van Veilig Verkeer Nederland. Voorafgaand aan de vergadering van de Verenigingsraad vinden in elk district de ledenvergaderingen plaats, waar alle vrijwilligers kunnen meedenken over het verenigingsbeleid.
  • Het landelijk bestuur is verantwoordelijk voor de leiding van de vereniging en het voorbereiden van de vergaderingen van de Verenigingsraad. Een deel van dit bestuur wordt voorgedragen door de districten.
  • De dagelijkse leiding van Veilig Verkeer Nederland is in handen van directeur Evert-Jan Hulshof en het managementteam.

In stap 2 stellen we de districten, contactpersonen en regionale steunpunten aan je voor.  

Landelijk en regionale steunpunten

Naast veel vrijwilligers zijn er ook professionals in dienst bij Veilig Verkeer Nederland. Zij geven invulling aan het ontwikkelde (meerjaren)beleid en voeren opdrachten uit vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en decentrale overheden. Op het Landelijk Steunpunt worden projecten en materialen ontwikkeld voor alle projecten, zoals de VVN Verkeersmethode voor het basisonderwijs, het VVN Verkeersexamen en seniorenprojecten. Ook sturen we campagnes aan, wordt onderzoek gedaan, de webshop beheerd en zorgen we voor de communicatie binnen en buiten de vereniging. Meer hierover lees je in stap 3.

Dit was stap 1 van de VVN Wegwijzer. Volg je de Wegwijzer via e-mail dan ontvang je morgen automatisch een mail met de volgende stap. Je kunt ook nu al verder lezen.