1 miljoen bestelauto’s op de Nederlandse wegen

Met ingang van deze maand telt Nederland officieel maar liefst één miljoen bestelauto's die op de wegen rondrijden. Deze mijlpaal heeft bij ons geleid tot bezorgdheid. Lees waarom het belangrijk is om ongestoord onderweg te gaan.  

Bestelauto Veilig Verkeer Nederland

De opkomst van bestelauto’s in Nederland 

De afgelopen jaren hebben we een opmerkelijke toename gezien in het aantal bestelauto's op de Nederlandse wegen. Deze groei weerspiegelt de bloeiende economie. Bestelauto's spelen een cruciale rol bij het leveren van pakketten en goederen aan consumenten en bedrijven. Zeker sinds de corona zijn ze onmisbaar geworden in onze samenleving. 

De zorgen van Veilig Verkeer Nederland 

Ondanks de voordelen van het groeiende aantal bestelauto's, heeft Veilig Verkeer Nederland haar zorgen geuit over de veiligheid op de weg. Uit statistieken blijkt dat chauffeurs van bestelauto's vaak onder druk staan om zo snel mogelijk hun leveringen te doen, wat kan leiden tot gevaarlijk rijgedrag. Zeker nu de scholen weer zijn begonnen. De betrokkenheid van bestelauto's bij dodelijke verkeersongevallen is verontrustend. Eigen onderzoek wijst uit dat 28% van de mensen aangeeft dat bestelbusjes (mede) veroorzakers zijn van onveilige situaties in de buurt. De ongelukken die voorkomen variëren van botsingen met andere voertuigen tot ongevallen veroorzaakt door onveilig laden en lossen. 

Bewust onderweg 

Om de veiligheid op de weg te verbeteren en het aantal ongevallen met bestelauto's te verminderen, zijn er verschillende maatregelen die overwogen kunnen worden. Allereerst is het van cruciaal belang dat bestuurders van bestelauto’s ‘bewust onderweg’ zijn. Zodat ze niet afgeleid worden en MONO rijden. Organisaties kunnen ook trainingen aanbieden aan werknemers hoe ze het beste ongestoord onderweg kunnen gaan. Dit kan medewerkers helpen om beter om te gaan met de druk van snelle leveringen en veiliger rijgedrag te vertonen.