7 feitjes over smartphone-gebruik op de fiets

Publicatiedatum:

Je telefoon gebruiken op de fiets: volgens de wet is het verboden, maar hoe gaat dat de gemiddelde fietser nou af? Michael zoekt het uit in een nieuwe aflevering van 'Veilige Feitjes'!

7 feitjes over smartphonegebruik op de fiets

Bekijk de video

In deze nieuwe video vraagt Michael fietsers op straat het hemd van het lijf. Fietsen zij MONO? Waarom vinden ze dat belangrijk? Wat zijn hun tips om zonder afleiding onderweg te gaan?

Ook gaat hij in gesprek met onze gedragsonderzoeker Anne van Vliet om te ontdekken waarom de smartphone zo'n grote bron van afleiding is én wat we daaraan kunnen doen.

Heb jij de vliegtuigstand al tot fietsstand verheven?

Wist je dit al over MONO fietsen?

1. MONO staat voor ongestoord onderweg zijn

Je hebt de MONO-campagne vast weleens voorbij zien komen. MONO betekent letterlijk één en alleen. In het verkeer staat het dus voor met één ding tegelijk bezig zijn, zonder afleiding van bijvoorbeeld je smartphone. Zo kun je ongestoord onderweg!

2. Smartphonegebruik verhoogt de kans op ongevallen

Smartphonegebruik leidt tot enkele tientallen doden en honderden gewonden per jaar. Wist je dat de kans op een ongeluk 6 keer groter is als je een berichtje leest of schrijft als je onderweg bent? 

3. De meeste mensen keuren telefoongebruik op de fiets af

Maar liefst 70% van de Nederlanders vindt het onacceptabel en gevaarlijk een smartphone te gebruiken tijdens het fietsen.

4. Er is sprake van zelfoverschatting

Het lijkt misschien niet moeilijk, maar uit onderzoek blijkt dat we heel onveilig fietsen als we tegelijkertijd met onze smartphone bezig zijn. Je waarnemingsvermogen, reactievermogen en inschattingsvermogen nemen af. Ook heb je minder controle over je fiets. Niet echt bevorderlijk voor je fietsprestaties... Grote kans dat ook jij jezelf overschat: goed om je bewust van te zijn!

5. Het goede voorbeeld geven helpt

Niets is zo besmettelijk als gedrag. Maakt jouw omgeving veel gebruik van hun smartphone (in het verkeer)? Dan neemt de kans toe dat dit ook voor jou verleidelijk is. Gelukkig werkt het ook andersom: gebruik jij je telefoon niet? Dan nemen anderen dit gedrag over. Dit is onder andere aangetoond bij ouders en hun kinderen. Geef daarom het goede voorbeeld aan jouw familie, vriendengroep en medeweggebruikers.

6. We onderschatten de risico's van telefoongebruik op de fiets

We denken snel 'mij overkomt niets'. Vooral jongeren geloven niet dat hen snel iets zal gebeuren in het verkeer. Toch neemt de kans op ongevallen toe bij smartphonegebruik. Ook voor jou.

7. Je voorkomt verleiding het best door prikkels weg te nemen

Als er een berichtje of belletje binnenkomt is het niet gek als dit je aandacht trekt. Maar onderweg is deze bron van afleiding natuurlijk niet handig. Berg je telefoon op en schakel meldingen uit om ongestoord van je fietsrit te genieten.