75 procent gebruikt een mobiel in het verkeer

Publicatiedatum:

Je mobiel achter het stuur of op de fiets gebruiken is levensgevaarlijk, dat weten we allemaal. Toch is de laatste zes jaar het mobielgebruik in het verkeer met 10 procent gestegen. Zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de SWOV, het nationaal wetenschappelijk instituut voor verkeersveiligheidsonderzoek.  

Mobiel in tas

Uit het nieuwste rapport van de SWOV, in opdracht van Interpolis, blijkt dat inmiddels 75 procent van alle verkeersdeelnemers met de mobiel in de hand op de weg zit. We bellen of appen niet alleen, bijna een op de vijf automobilisten gebruikt de mobiel om online te vergaderen. Gamen doen we ook in het verkeer: een op de acht speelt games tijdens het fietsen, 11 procent speelt online spelletjes tijdens het autorijden. Zo’n 25 procent van de automobilisten maakt achter het stuur foto’s. Voor fietsers is dat een op de drie. 

Boetes

Het zijn schokkende cijfers. Het uitdelen van fikse boetes, per 1 maart verhoogd naar 420 euro voor automobilisten en 160 euro voor fietsers, haalt weinig uit.  Er werden vorig jaar 200.000 automobilisten en fietsers bekeurd, 10 procent meer dan het jaar daarvoor. 

Jonge weggebruikers 

Uit het onderzoek blijkt dat beginnende automobilisten (18 tot 24 jaar) het vaakst de mobiel achter het stuur gebruiken. Zorgelijk, want deze groep heeft al een hoger ongevalsrisico volgens de SWOV. Adriaan Heino, verkeerspsycholoog bij Interpolis, vindt het verontrustend dat jongeren gewend raken om de mobiel al op jonge leeftijd in het verkeer te gebruiken. 'Hoe meer jongeren daaraan gewend raken, hoe groter de kans dat ze dit ook op latere leeftijd blijven doen. De fietsers van vandaag zijn de automobilisten van morgen.'

Overschatting 

Weggebruikers overschatten zichzelf vaak, zo stelt Adriaan Heino. 'Mensen weten wel dat het gebruik van de mobiel in het verkeer gevaarlijk is, maar doen het toch. Ze denken dat zíj het zelf wel veilig kunnen doen. We zien ook dat degenen die veel vertrouwen hebben in hun eigen vaardigheden, vaker hun mobiel gebruiken in het verkeer. Ook tijdens het online vergaderen. Maar weet dat, ook als er vergaderd wordt zonder camera, dat veel gevaarlijker is dan een handsfree telefoongesprek. Deelnemers moeten erop letten wie er aan het woord is en wat er wordt gezegd als er door elkaar wordt gepraat.'

Het is heel verleidelijk om, ook tijdens het autorijden of fietsen, even je mobiel te checken. Lees meer over de risico’s van smartphonegebruik in het verkeer. Op Rij mobielvrij, rij MONO vind je tips over hoe je je mobiel links kan laten liggen.